Het online domein van de Nederlandse wijn
Column etiket wijnfles

Etiket moet consument een stuk wijzer maken

Er staan grote veranderingen op stapel in de wijnbouwsector. Voor producent en consument. Dat zullen we ook in Nederland merken. De Europese Unie houdt zich bezig met de gezondheid van de inwoners van de lidstaten. Dat raakt niet alleen het milieu en het uitrijden van mest en het gebruik van plastic. Het gaat ook over het hergebruik van elektrische apparaten en het ‘verpakken’ van wijn in minder zware flessen.

Bram van Iterson

De regels voor de productie en consumptie van wijn worden strenger. Er komt een zwaarder accent te liggen op de biologische teelt en het gebruik van minder alcohol. De wijnconsumptie in Europa daalt. Wijnboeren in grote wijnlanden moeten onrendabele wijngaarden rooien. Dat is voor ons het moment om vooruit te kijken en daar op in te spelen. De Vereniging Nederlandse Wijnproducenten (VNWP) volgt de ontwikkelingen op de voet en informeert de wijnboeren.

Het etiket op de fles moet de komende jaren steeds meer informatie voor de consument bevatten. Dat is een verplichting. De voedingswaarden en de toevoegingen in de wijn moeten vermeld worden. Het gaat om toevoegingen als sulfiet, die nu al verplicht op het etiket vermeld worden. De overige informatie kan zichtbaar op het etiket afgedrukt worden of verpakt worden in een QR code. Om de gegevens uit te lezen is dan een smartphone nodig.

De voedingswaarden en de toevoegingen in de wijn moeten op het etiket vermeld worden.

Voorwaarde is dat alle informatie in begrijpelijke taal op het etiket staat. Het winkelende publiek moet het kunnen lezen. Dat betekent bijvoorbeeld dat exporterende Duitse, Franse en Italiaanse wijnproducenten hun gegevens ook in het Engels en/of Nederlands moeten verstrekken. Het bereik van de informatie moet zo groot mogelijk zijn. De kans is aanwezig dat er in de nabije toekomst ook afbeeldingen op het etiket komen te staan.

Dat soort afbeeldingen zie je nu al op pakjes sigaretten en andere rookwaar. Ze bevatten waarschuwingen voor de gezondheid. Je ziet dat onder andere al op Amerikaanse en Zuid-Afrikaanse flessen. Geen wijn drinken als je zwanger bent! Niet drinken én autorijden! Deze veranderingen komen niet uit de lucht vallen. Blijkbaar zijn ze noodzakelijk, omdat er nog steeds mensen zijn die deze dringende adviezen in de wind slaan. Helaas.

Voor 2025 hoop ik dat je samen met familie of vrienden geniet van een mooie kwaliteitswijn, die zo nu en dan of misschien wel regelmatig, van Nederlandse bodem komt. De ecologische voetafdruk van zo’n wijn uit de buurt is een stuk kleiner dan die van verder weg. Liever een goed glas dan een slechte fles! Dat is mijn devies. Desgewenst pas na januari!

Bram van Iterson
Auteur

Bram van Iterson

Bram van Iterson is jurist en hogeschooldocent. Hij is daarnaast voorzitter van de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP), de branchevereniging van commerciële wijnboeren.

In zijn vrije tijd is Bram ook nog actief als lid van een gemeentelijke adviesraad voor het sociaal domein en voorzitter van een hogeschool beroepscommissie. De VNWP werd in 2016 opgericht, nadat het Productschap Wijn werd opgeheven. Bram schrijft zijn column op persoonlijke titel en verwoordt niet de visie van de VNWP, tenzij anders aangegeven.

Bram schrijft columns over zijn ervaringen met Nederlandse wijnbouw.

Terug naar boven