- 17 januari 2025
Etiket moet consument een stuk wijzer maken
Er staan grote veranderingen op stapel in de wijnbouwsector. Voor producent en consument. Dat zullen we ook in Nederland merken. De Europese Unie houdt zich bezig met de gezondheid van de inwoners van de lidstaten. Dat raakt niet alleen het milieu en het uitrijden van mest en het gebruik van plastic. Het gaat ook over […]
- 13 december 2024
Biologische wijnbouw zet je op het verkeerde been
De buurvrouw stevende met grote stappen op mij af, pen en papier in de hand. Ik zat op de trekker, klaar om de druivenstokken te bespuiten. Dat idee maakte haar boos. Ze vindt dat wij veel vaker spuiten dan nodig is en was van plan om mij dat voor eens en voor altijd goed duidelijk […]
- 06 december 2024
Champagne? Nederlandse bubbels moet je hebben!
Tijdens een proeverij in ons proeflokaal proefden we een selectie van Nederlandse mousserende wijnen naast champagnes van The Champagne Fox. Deze champagnes, afkomstig van kleine, ambachtelijke huizen, stonden tegenover Nederlandse bubbels met frisse, kruidige en volle Blanc de Blancs-stijlen. Het resultaat was verbluffend: het verschil in kwaliteit is minimaal, en de Nederlandse mousserende wijnen laten zien […]
- 22 november 2024
IJswijn uit Zeeland?
Ook hier zit de oogst er op. Ik ben tevreden met de kwaliteit en met de hoeveelheid druiven die we binnenhaalden. De laatste druif die we plukten was de souvignier gris. Dat is een populair en relatief nieuw druivenras, voor wijnbouwers en consumenten. Hij blijkt behoorlijk koude- en ziektetolerant te zijn. Maar zo tolerant als […]
- 01 november 2024
Zet de revolutie van AI de wijnbouw op z’n kop?
Wat hebben wijn en artificial intelligence (AI) met elkaar te maken? Op het eerste gezicht niet zoveel, denk je. Die twee staan mijlenver bij elkaar vandaan. Vergeet het maar. Niets is minder waar. Ik neem je mee naar een mogelijk toekomstscenario voor wijnbouw in Nederland. Daarin ondersteunt kunstmatige intelligentie de wijnboer bij het nemen van […]
- 25 oktober 2024
Serieus in het kwadraat
De term ‘een terrasje pikken’ staat voor geluk en genot. Een paar weken geleden beleefden we dat volop. In de Belgische Ardennen. De omgeving van Dinant is verrassend mooi en het was serieus mooi weer. Met een beetje geluk kun je op een mooie dag in oktober genieten van een drankje op het terras, maar […]
- 18 oktober 2024
Blind proeven is eerlijk proeven
Als je het etiket niet kunt lezen en ook de vorm van de fles niet kan herkennen, kun je een wijn zonder vooroordeel op waarde schatten. Blind proeven is eerlijk proeven. Dat doen wij met ons proefgroepje van de vinologenopleiding. Om de andere week doen we ons uiterste best om acht wijnen helemaal binnenstebuiten te […]
- 04 oktober 2024
Wat moet je met extreme weersomstandigheden?
Toen ik de afgelopen maanden diverse wijngaarden bezocht, zag ik wat de grillen van het veranderende klimaat aanrichten. De oogst zal fors kleiner zijn dan in voorgaande jaren. Dat diende zich in het voorjaar al aan. Vorst en hagel en een heleboel regen leiden tot een halvering van de oogst en soms kan de wijnboer […]
- 06 september 2024
Meer beleving is meer smaak
Wijn drink je zelden om de smaak alleen. Het totaalplaatje telt. Daarin gaat het om dingen als een sfeervol diner, een zonnig terras of een ontspannen avond thuis met vrienden. Wat blijft hangen, is niet de exacte smaak. Dat is de beleving. Hoe je een wijn ervaart, wordt naast de kwaliteit ook sterk beïnvloed door […]
- 23 augustus 2024
Dat onder-de-stok-management is wel een dingetje
De eerste wijnranken gingen hier in 2021 de Zeeuwse bodem in. Sindsdien groeien ze gestaag. Nu zitten we in het 4e groeiseizoen en komt het 2e oogstmoment steeds dichterbij. Niet alleen de wijnranken groeiden. Het onkruid groeide ook. De vruchtbare delta van Holland en Zeeland zorgt voor een explosie van al het groen. In het […]
- 16 augustus 2024
Hoe je het verschil maakt in topjaar 2024
De druiven verkleuren. Ik ga er meestal van uit dat we 40 tot 60 dagen na de verkleuring van de druiven kunnen oogsten. Met nog een weekje slecht weer komen we dan ergens in oktober uit. De hamvraag is wat de oogst voor ons in petto heeft. Er kan de komende maanden nog veel gebeuren. […]
- 02 augustus 2024
Vloeken in de kerk is verfrissend
Tijdens het pinksterweekend logeerden wij bij de familie Guibert in de Languedoc. Roman ging er een paar dagen tussenuit en wij zorgden voor de honden. Ergens tussen Gignac en Aniane in het departement Hérault runt hij samen met z’n broers het beroemde domein Mas de Daumas Gassac. Met dat domein is iets geks aan de […]