- 18 april 2025
Alles en iedereen wordt beter van natuurinclusieve wijnbouw
Natuurinclusieve wijnbouw, wat is dat en hoe werkt het? Het betekent dat je natuur en milieu en leefomgeving integreert in het productieproces. Dat heeft een positief effect op de biodiversiteit. Bij natuurinclusieve wijnbouw werk je samen met de natuur. Niet ertegen. Dat maakt het landschap weerbaarder en de opbrengst stabieler. Op de Reestlandhoeve zitten we […]
- 11 april 2025
Ruimte voor de regio in branchevereniging wijngaardeniers
Naast mijn dagelijks werk ben ik vrijwilliger bij de Vereniging Nederlandse Wijnproducenten (VNWP). Ik mag de vergaderingen van de branchevereniging voorzitten. In die rol probeer ik bij te dragen aan een goed wijnbouwklimaat. In figuurlijke zin, want op het gemiddelde weer heb ik geen invloed. Ik wil je in deze column een kijkje in de […]
- 04 april 2025
Waar vind ik een wijn die zonnebloem optilt?
Het was begin zomer toen mijn chef Liudger van der Meer het mij vertelde. Hij speelde met de gedachte om zonnebloem te serveren. Uiteraard dacht ik meteen aan de gele bloemblaadjes en de plakkerige bruine harten. Maar Liudger corrigeerde die gedachte al snel. Hij wilde de jonge knoppen gebruiken. Deze zouden ingelegd worden en eerder […]
- 28 maart 2025
Hoe weet je dat er écht Nederlandse wijn in de fles zit?
Nederlandse wijn zit in de lift. Het leek erop dat de groei rond 2010 een beetje stagneerde. Maar sinds de coronacrisis heeft onze sector de wind weer in de zeilen. Nu zitten we rond de 400 hectare aan wijngaarden. Dat is goed voor 600 voetbalvelden met druivenstokken. De kwaliteit van de wijn gaat ook in […]
- 21 maart 2025
Cuveren is minder belangrijk dan je denkt
Het is het leukste onderdeel van wijn maken. In deze tijd van het jaar toer ik door het hele land om met klanten te cuveren. Dan staat er een tafel vol met flesjes voor onze neus. Elk flesje vertegenwoordigt een tank of een barrique in de kelder. Tijdens het cuveren mengen we de inhoud van […]
- 14 maart 2025
Omgekeerde uitdaging voor chef en sommelier
Een poosje geleden organiseerden wij bij Boompjes Restaurant een wijnmakersdiner. Dat deden we samen met wijngaard De Daalgaard uit het dorp Sint Agatha (Noord-Brabant). Wijnmakers Marcel en Hilde waren zelf aanwezig. Zij vertelden aan elke tafel het verhaal van de wijnen die we schonken. Het was een geslaagde avond. De sfeer was fantastisch en de […]
- 07 maart 2025
Lageren van wijn en het kopen van een nieuwe auto
Als het vergisten klaar is, lageren we de wijn. Die vakterm verwijst naar de lagers, de houten balken waarop de vaten liggen waarin de wijn rijpt. Meestal rijpt de wijn in tanks van roestvrij staal of vaten van hout. Soms kiezen wijnmakers voor amforen van klei. Het lageren van wijn vergelijk ik weleens met het […]
- 28 februari 2025
Verbazing en verbijstering
Zelfs vandaag de dag reageren mensen ronduit verbaasd als ik praat over Nederlandse wijn. Men weet wel dat er zoiets als Nederlandse wijn bestaat, maar heeft er geen benul van dat de Nederlandse wijngaarden gezamenlijk een oppervlakte hebben van 400 hectare. Laat staan dat men in de gaten heeft dat we in Nederland 1,4 miljoen […]
- 21 februari 2025
Raden maar! Welke wijn komt uit Nederland?
Ons restaurant bestaat nu bijna 25 jaar. Het was in 2001 best een waagstuk om een restaurant te beginnen dat (alleen) Limburgse wijnen schenkt, maar dat is typisch Annaline. Er zitten hier in Maastricht een heleboel restaurants. Dan komt het erop aan je te onderscheiden. Natuurlijk komen onze gasten in de eerste plaats naar ons […]
- 14 februari 2025
Bekentenis van WINELIFE smaakt naar meer
Een publieke bekentenis getuigt van lef. Daarom verdient hoofdredacteur Petri Houweling van WINELIFE een daverend compliment voor haar voorwoord in het nieuwste nummer. Ze schrijft eerst dat er in Nederland en België tegenwoordig prachtige wijnen worden gemaakt. “Daar hebben we tot nu toe (te) weinig aandacht aan besteed”, bekent ze daarna. De redactie wil die […]
- 07 februari 2025
Wijn in blik met een bitterbal
Eind vorig jaar reisde ik naar de wijnbouwbeurs Vinitech-Sifel in Bordeaux. Ik bezocht daar een conferentie over de staat van de wijnbouw in Frankrijk. En in de rest van de wereld. Had ik hooggespannen verwachtingen toen ik uit Zeeland vertrok? Ze werden in elk geval ruimschoots overtroffen. In amper een uur kwamen alle trends in […]
- 17 januari 2025
Etiket moet consument een stuk wijzer maken
Er staan grote veranderingen op stapel in de wijnbouwsector. Voor producent en consument. Dat zullen we ook in Nederland merken. De Europese Unie houdt zich bezig met de gezondheid van de inwoners van de lidstaten. Dat raakt niet alleen het milieu en het uitrijden van mest en het gebruik van plastic. Het gaat ook over […]