De naam van dit blauwe druivenras zet je op het verkeerde been. Als je in de cabernet cantor zoekt naar genen van een heuse cabernet zoek je naar een speld in een hooiberg. Dit nieuwe druivenras is een kruising van hybride druivenrassen. Hij doet het goed in Nederland, omdat hij een beetje nachtvorst goed de baas kan en zich niet laat inpakken door schimmels. De wijnen van de cabernet cantor doen denken aan Merlot.
Synoniemen
Voordat hij de naam cabernet cantor kreeg, was het druivenras bekend als de FR 524-89 r of Freiburg 524-89r. Die aanduiding verwijst naar het Staatlichen Weinbauinstitut Freiburg, dat het ras ontwikkelde.
Herkomst
De cabernet cantor komt dus uit Baden-Württemberg in Duitsland. Het is een kruising van de chancellor (seibel 7053) en de merzling (zarya severa x muscat-ottonel). Soms lees je dat het een kruising is van chancellor en solaris. De verklaring daarvoor is dat de zarya severa x muscat-ottonel nu bekend is als solaris. Norbert Becker kruiste de chancellor en merzling in 1989. Het nieuwe ras werd in 2007 vrijgegeven voor de teelt.
In de genen kom je maar liefst 4 druivensoorten tegen: Vitis amurensis, Vitis labrusca, Vitis rupestris en Vitis vinifera. Het nieuwe ras is erkend als Vitis vinifera.
De populariteit van de cabernet cantor groeit. Hij staat aangeplant in België, Denemarken, Duitsland, Nederland, Polen en Zwitserland.
In Nederland staat de cabernet cantor vooral in wijngaarden boven de grote rivieren. Het is een enthousiaste en wilde groeier. Met stevige bladeren. Hij kan goed tegen de vorst en heeft een hoge resistentie tegen meeldauw en valse meeldauw. Door de losse trossen is de vatbaarheid voor botrytus ook laag. De druiven zijn middelgroot. Hij kan goed tegen weinig licht.
Oogst
De cabernet cantor rijpt ongeveer een week eerder dan de pinot noir, eind september tot begin oktober.
Er zijn maar weinig wijnmakers die van de cabernet cantor een monocépage maken. Hij gaat meestal samen met een of meer andere rassen de fles in, bijvoorbeeld met de cabernet cortis en/of regent. Het ras leent zich voor het maken van fruitige wijnen en wat steviger wijnen die rijpen op barriques.
De kleur van de Cabernet Cantor is paarsrood. De wijn heeft een intense smaak en nogal wat tannines.
Smaak
Het smaakprofiel doet denken aan merlot. Hier zet de naam je dus weer op het verkeerde been. De cabernet cantor is milder dan de cabernet sauvignon. Je proeft bessen, kersen en pruimen en veel kruidigheid. De frisse zuren zorgen voor een mooie balans.
Houdbaarheid
De Cabernet Cantor is snel op dronk. Rijping op de fles of in barriques zorgt ervoor dat de tannines wat zachter worden. Daar knapt de wijn van op. Hij kan dus best een aantal jaartjes mee.
Serveertemperatuur
Als je het fruitige karakter wilt benadrukken, serveer je een Cabernet Cantor op 15 of 16°C. Wil je de kruidige tonen naar boven halen, dan schenk je hem tussen de 16°C en 18°C.
Deze druif levert wijnen op, die goed uit de verf komen bij een mals stuk wild van de Veluwe of een plankje met oude kazen.
De cabernet cantor past bij het Nederlandse terroir. Boven de grote rivieren is het misschien wel het uitgesproken ras voor een blend met de regent. In combinatie met andere nieuwe rassen levert hij prachtige rode wijnen op.
Producenten
Mooie wijnen: Wijngoed Havelte / blend (Havelte), Wijnhoeve Middeldorp (Nijkerk). Topwijnen: Betuws Wijndomein / blend (Erichem), Wijndomein Sint Martinus / blend (Vijlen).