Dit boek maakt de titel helemaal waar. Dat kom je wel eens anders tegen. Sommelier en wijnschrijver Marnie Old noemt het boek zelf een wijncursus voor beginners. Het staat niet vol met taaie theorie, maar dompelt je onder in de praktijk. Old vergelijkt haar aanpak met het leren autorijden. Dan begin je ook niet met de technische kennis over het functioneren van een verbrandingsmotor. De eerste stap is het leren van praktische vaardigheden. Eenvoudig: kijken en proeven!
Bij het horen van de naam Marnie Old gaat er misschien niet meteen een belletje rinkelen. In 2014 publiceerde deze Amerikaanse wijndame het boek A Tasting Course. Het bekroonde boek verscheen in 17 talen en speelt een belangrijke rol in het wereldwijde wijnonderwijs. Old maakte naam als wijnadviseur en later vooral als schrijver voor kranten en tijdschriften. In haar thuisland is ze mateloos populair, omdat ze de code van wijnsnobs kraakt. Hun geheimtaal verandert ze in begrijpelijke teksten.
Jargon
Er waait dankzij Old een frisse wind onder de wijnschrijvers. In de inleiding van dit boek legt ze de lat meteen hoog. Wil je meer weten van wijn, maar zie je door het bos de bomen niet meer? Dan moet je dit boek lezen. Old vertelt je alles wat je weten wilt, zonder te vervallen in ontoegankelijk jargon. Nee, ze laat de wijnen vertellen wat je weten wilt. Daarvoor reikt ze proefsuggesties aan, die je helpen om wijnen te vergelijken. Ze leert je om in je eigen woorden te benoemen wat je proeft.
12 proeverijen
Als je daarin slaagt, heb je de sleutel in handen om de verschillen tussen de ene en de andere wijn te onthouden. Dat is de manier om geen beginner te blijven! Old vertelt alles over smaken en schotelt je 12 proeverijen voor om zelf op ontdekkingstocht te gaan. Waarom vinden beginnende wijndrinkers de meeste wijnen zuur? En waarom vind je die term niet terug in proefnotities van kenners? Old onthult het allemaal en aan het eind van elk hoofdstuk zet ze alles even op een rijtje.
Kopen
Hoe kies je een wijn als je in de winkel staat? Wat vertelt de vorm van de fles? Het ontwerp van het etiket? En de tekst op het etiket? Old voorkomt een overkill aan informatie en vertelt je alleen wat je echt moet weten. Wat moet je betalen voor een fles wijn? Is het prijsverschil gelijk aan het kwaliteitsverschil? Een succesvolle combinatie tussen een gerecht en wijn is vaak een hele opgave. Old legt uit welke invloed smaken op elkaar hebben. Ze onderstreept dat wijn in de regel een gerecht moet ondersteunen.
Druivenrassen en wijnregio’s
Daarvoor geeft ze praktische vuistregels. In een restaurant moet de sommelier de chef laten shinen. Net als de backing vocals bij een zanger. Eenvoudig! Na de praktische hoofdstukken biedt Old compact ook toegankelijke theorie. Daarin bespreekt ze uitgebreid de Top 10 van druivenrassen (en ook nog wat andere rassen). De belangrijkste wijnlanden en wijnregio’s komen aan bod, inclusief de signatuurwijnen. De laatste pagina’s bevatten een verklarende woordenlijst. Handig!
Algemeen
Is er dan niets aan te merken op deze eenvoudige uitleg van wijn? Natuurlijk wel. De kracht van het boek is meteen ook de zwakte. Old kiest ze in alle hoofdstukken vanzelfsprekend voor de grootste gemene deler van de internationale wijnwereld. Niet alle informatie is op de totale en veelkleurige wijnwereld van toepassing, laat staan dat je alles zomaar toe kunt passen op Nederlandse wijn. Het is overigens niet zo gek dat er in zo’n algemeen wijnboek geen aandacht is voor Nederlandse wijn.
Noordelijke wijnbouwgrens
De wijnbouw in Nederland is onder andere te danken aan het opschuiven van de klimaatgrens naar het noorden. Het is achterhaald om de noordelijke grens voor wijnbouw al ter hoogte van Luxemburg te trekken, zoals Old doet. Indirect legt ze daar zelf de vinger bij met een rake opmerking: “Later doken topwijnen in koudere streken op, dichterbij de noordelijke grenzen van wijnstokken, omdat druiven die moeite hebben om te overleven minder vruchten en betere wijnen opleveren.”
Infographics
Als je niet de tijd hebt of de moeite neemt om een cursus SDEN 1 of 2 te volgen, kan dit boek je verder helpen. Lees het dan niet alleen, maar doe ook de voorgestelde proeverijen. Voor meer gevorderde wijnliefhebbers is er bovendien ook nog aardig wat te ontdekken in dit boek, dat vol staat met verhelderende illustraties en infographics. Het is geen wonder dat dit boek van Marnie Old de hele wereld over gaat. Noem het gerust een must read. Zo eenvoudig is het.

Pluspunten
+ Plezierige stijl en begrijpelijke teksten
+ Praktijkgericht
+ Opmaak en vormgeving
+ Verhelderende illustraties en infographics
Minpunten
– Algemeen
– Eenvoud vraagt om beperking
Titel: Wijn Eenvoudig Uitgelegd
Auteur: Marnie Old
Pagina’s: 254
Prijs: € 49,95
Uitgave: Deltas
- 21 juli 2024Het Grote Nederlandse Wijnwandelboek legt de lat hoog
- 30 juni 2024Hoe Onno Kleyn met iedereen aan de wandel gaat
- 09 juni 2024Eerste editie van Wijn & Spijsgids smaakt naar meer
- 13 april 2024Wijn als een Romein bezorgt Ilja Gort huiswerk
- 10 maart 2024Waarom Dennis van den Buijs je pakt met Wijn