“Wist je dat bavianen van Pinot Noir houden?” Deze bizarre vraag op de achterflap verraadt het unieke karakter van dit boek. Je kunt het niet naast andere boeken over wijn leggen, want dan vergelijk je appels met peren. Dennis van den Buijs schreef een wijnboek dat anders is. Echt anders. Hij is een verhalenverteller waar je ademloos naar luistert. Het boek is daarom een heuse pageturner. Tussen alle 100 verhalen door krijg je spelenderwijs een heleboel mee over de geschiedenis en de praktijk van het wijn maken en verkopen. Het lezen van dit boek is een feestje!
Dennis van den Buijs doet in het dagelijks leven niets anders dan verhalen vertellen. In Vlaanderen is hij bekend als muzikant en radiopresentator. Hij weet verdraaid goed hoe hij je met z’n verhalen moet raken. Met z’n stem en dus ook met pen en papier. Z’n teksten lezen lekker weg. Hij is direct en niet bang om heilige huisjes omver te schoppen. Dennis moet een enorm gevoelige antenne hebben ontwikkeld voor verhalen. Hij heeft ze overal en nergens uit de lucht geplukt. Verbazingwekkend. In dit boek heeft hij ze op een overzichtelijke manier gerubriceerd.
Koud kunstje
Het boek heeft 8 hoofdstukken. In elk hoofdstuk vertelt Dennis verhalen rond één thema: wijn is… natuur, prestige, traditie, wereld, macht, religie, wetenschap en business. En achterin het boek vind je 2 registers. In het eerste kom je de namen van alle druivenrassen in het boek tegen en in het tweede de namen van landen en regio’s. Dat is heel belangrijk, want anders was het boek een brei van verhalen geweest. Nu is het een koud kunstje om verhalen terug te vinden. Dat helpt je om tijdens een gezellige avond met vrienden de show te stelen met een te gek verhaal bij de wijn die je drinkt.
Influencers
De verleiding is groot om verhalen op te dissen, maar dat ga ik niet doen. Het is wel leuk om te kijken of Dennis tijdens zijn wereldwijde wijnreis ook nog iets heeft te vertellen over Nederlandse wijn. Jazeker. Hij schrijft over de populariteit van cool climate wijn. Dat levert een waarschuwing voor onze vaderlandse wijnboeren op: “Ben je een wijnbouwer in het malse regengroen (…), maak dan je borst maar nat voor de komst van een horde selfie-cool-climate-influencers.” En hij vertelt hoe de wijnbouw door de Kleine IJstijd uit de Lage Landen verdween en eeuwen later terugkeerde.
Cees van Casteren
In het hoofdstuk ‘Wijn is natuur’ kan Dennis vanzelfsprekend niet om de klimaatverandering heen. “De basisregel van de klassieke wijngordel staat op wankelen. Slimmeriken hebben al opgemerkt dat België en Nederland hoger liggen dan 50° noorderbreedte. Dat klopt. Door de klimaatopwarming profiteren sommige streken zoals onze Lage Landen van interessantere omstandigheden om wijn te produceren.” Verder kom je in het boek een woedende Cees van Casteren tegen, die een steen door de ruiten van het Londense Institute of Masters of Wine wil gooien.
Trots
Daarmee is de opsomming niet volledig. In het register kom ik 26 paginaverwijzingen naar Nederland tegen. Dennis beschrijft bijvoorbeeld ook hoe Belgen en Nederlanders elkaar vinden in de enige grensoverschrijdende BOB van Europa. En hij vertelt over de wijnhandel door Nederlanders: “Zonder wijn zou Nederland nooit zoveel macht gehad hebben in de Gouden Eeuw.” De klapper kom ik tegen in hoofdstuk 7. Daar kietelt Dennis onze nationale trots: “Zonder dit staaltje Hollands vakmanschap zouden prestigieuze wijndomeinen als Château Margaux, Haut-Brion of Mouton Rotschild nooit hebben bestaan.” Daar wil je toch meer over lezen?
Pluspunten
+ Geweldige verhalen
+ Plezierige en luchtige stijl
+ Logische indeling en handige zoekfuncties
+ Veel informatie
Minpunten
– Naast feiten ook fictie?
Titel: Wijn – Een goed verhaal bij elk glas wijn
Auteur: Dennis van den Buijs
Pagina’s: 227
Prijs: € 24,95 (paperback)
Uitgave: Ertsberg (België)
- 21 juli 2024Het Grote Nederlandse Wijnwandelboek legt de lat hoog
- 30 juni 2024Hoe Onno Kleyn met iedereen aan de wandel gaat
- 09 juni 2024Eerste editie van Wijn & Spijsgids smaakt naar meer
- 13 april 2024Wijn als een Romein bezorgt Ilja Gort huiswerk
- 25 februari 2024Hoe Proeven als een Pro je beter maakt