Nicolaas Klei, wie kent hem niet? Sylvia Witteman noemde hem een no nonsense-wijnkenner. En dat is hij. Klei produceerde een hele bibliotheek aan wijnboeken. Daarin zoek je tevergeefs naar elitaire fratsen. Hij is recht voor zijn raap. En dat maakt hem een populaire en veelgelezen wijnschrijver. Niet zo gek dus dat Uitgeverij Podium er brood in zag om een 4e editie van zijn lexicon Wijnwijs van A tot Z uit te brengen. De 1e editie verscheen in 2005.
In mijn boekenkast staat de imposante Wijnencyclopedie van Jancis Robinson. Daarnaast staat nu de bescheiden paperback van Nicolaas Klei. Met 543 pagina’s aan wijnwijsheden. Dat is toch niet misselijk? Het is geen leesboek, maar rondsnuffelen in Wijnwijs van A tot Z bezorgt je een voortdurende glimlach. En je krijgt zin in wijn. Niet alleen in die van de wereldberoemde klassieke druivenrassen, maar ook van onbekende en bijna vergeten ‘schorremorriestokken’.
Verslavend
Het boek bevat een uitgebreide index. Eerst op thema’s, zoals ‘druiven’, ‘landen’ en ‘proeven’ en per thema vervolgens op alfabet. Dat is makkelijk zoeken! Klei verstaat de kunst om ingewikkelde wijntermen van een alledaagse en meestal hilarische uitleg te voorzien. Daarmee maakt hij korte metten met dikdoenerij. Dat zorgt ervoor dat het snuffelen in Wijnwijs van A tot Z ronduit verslavend is, zelfs als je op advies van Nicolaas alleen maar omfietst voor een doodgewone supermarktwijn.
Teleurstelling
Ik heb de pennenvrucht van onze wijnschrijver natuurlijk ook gelezen door de bril van iedereen die geïnteresseerd is in Nederlandse wijn. Dat liep uit op een teleurstelling. De inhoud van de 4e editie is geactualiseerd, maar Klei toont zich hier een beperkte spits. Hij laat een hele serie kansen voor open doel liggen. De tekst bij het zoekwoord Nederland stamt grotendeels uit de prehistorie. Met een verwijzing naar de jaren ’90 noemt Klei de Nederlandse wijnen “dun en zuur”.
Foxy
Hij bespreekt in z’n lexicon wel de begrippen Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) en Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB), maar hij laat na ook maar iets te zeggen over Nederlandse kwaliteitswijnen. Van klassieke of nieuwe druivenrassen. De tekst onder de noemer Hybriden is niet up to date. En dat staat los van persoonlijke voorkeuren. Het is blijkbaar lang geleden dat Klei wijn van eigen bodem proefde. Hij rept nog steeds over de foxy geur.
Hybriden
Dat is jammer, want hij kleurt z’n oordeel op geheel eigen wijze in: “Het bouquet van ons oude vuilnisbakkenhondje na een wandeling in de regen.” Daarmee doet hij Nederlandse wijnboeren en hun product geen recht. In dit kader is het niet meer verbazingwekkend dat Klei voorbijgaat aan de nieuwste generatie hybriden. In het lexicon benoemt hij nog wel de regent, maar negeert hij bijvoorbeeld de souvignier gris. Jammer!
Remedie
Wijnwijs van A tot Z is een werelds lexicon: informatief, laagdrempelig en leuk! Nicolaas Klei en Podium doen heel veel wijnliefhebbers een plezier met deze 4e editie. Maar als het gaat over wijn van eigen bodem maakt Nicolaas er zelf een Kleitablet van. Achterhaald! Niet meer van deze tijd! De enige remedie is om er meer van te drinken. Werk aan de winkel voor Nederlandse wijnproducenten. Bezorg een proefpakket bij Klei!
Pluspunten
+ Veel inhoud voor relatief weinig geld
+ Laagdrempelige inhoud
+ Hilarische teksten
Minpunten
– Gedateerde vormgeving
– Achterhaald oordeel over wijn van eigen bodem
Titel: Wijnwijs van A tot Z – Gids voor de wijnwereld
Auteur: Nicolaas Klei
Pagina’s: 543
Prijs: € 25,00 (paperback)
Uitgave: Podium
- 21 juli 2024Het Grote Nederlandse Wijnwandelboek legt de lat hoog
- 30 juni 2024Hoe Onno Kleyn met iedereen aan de wandel gaat
- 09 juni 2024Eerste editie van Wijn & Spijsgids smaakt naar meer
- 13 april 2024Wijn als een Romein bezorgt Ilja Gort huiswerk
- 10 maart 2024Waarom Dennis van den Buijs je pakt met Wijn