Het online domein van de Nederlandse wijn
Wijn Onno Kleyn

Hoe Onno Kleyn met iedereen aan de wandel gaat

Een wandeling is soms een manier om je verhaal met elkaar te delen. Onno Kleyn kan zich er waarschijnlijk helemaal niks meer van herinneren, maar wij maakten samen zo’n wandeling. Hij vertelde over de manier waarop hij koppie onder ging in de toverdrank. En wat er daarna allemaal gebeurde. Ik luisterde. De wandeling duurde pakweg 300 pagina’s. Kleyn ratelde maar door. Het verveelde geen moment. Niet te geloven wat die man allemaal beleefde en ontdekte tijdens zijn wijnreizen!

Onno Kleyn is geen wereldreiziger. Hij verzamelde zijn kennis over wijn en gastronomie vooral tijdens z’n reizen door de traditionele wijnlanden in Europa. Na al die jaren staat z’n harde schijf er vol mee. Hij is een wandelende encyclopedie. Het boek ‘Wijn van Kleyn’ beleef je als een wandeling met de auteur.

Autobiografie

Onderweg deelt Kleyn z’n wijnbelevenissen. Het is een soort autobiografie. Fragmenten uit het leven van de wijnschrijver fungeren als kapstokhaakjes voor het delen van zijn wijnkennis. Dat levert geen taaie teksten, maar smakelijke anekdotes op. Letterlijk en figuurlijk. Soms lijkt het alsof hij van de hak op de tak springt en toch is er dan opeens weer iets dat de anekdotes aan elkaar verbindt, bijvoorbeeld als het gaat om het verschil tussen die roestbruine frisdrank en de States en de hoge prijzen van een Bourgogne.

Voorlangs en achterlangs

Wijnliefhebbers beleven vast en zeker veel plezier aan dit toegankelijke wijnboek. Er staan veel dingen in die je als wijndrinker simpelweg moet weten. Onno Kleyn legt aan de hand van een specifieke wijnregio bijvoorbeeld haarfijn uit hoe dat verdraaide systeem van de Franse appellations d’origine werkt. En hoe je moet ‘snuffelen aan wijn’, voorlangs en achterlangs. Het aardige van dit boek is dat Onno Kleyn óók vertelt over zijn ontdekking van Nederlandse wijn. Dat gaat verder dan wat opmerkingen over de ‘doldrieste wijncowboys’ van Chateau Amsterdam.

Nieuwe druivenrassen

En ook verder dan Andries Copier, die voor Glasfabriek Leerdam het moderne wijnglas ontwierp. Je weet wel, dat glas waarvan de buik wat boller is dan de krappere rand. Ideaal om goed te proeven! Hij schrijft over klimaatverandering en de noodzakelijke inzet van nieuwe druivenrassen. “Straks doet merlot het alleen nog goed in de Champagne en cabernet franc bij ons in Twente.” Nu worden ze in traditionele wijnlanden nog mondjesmaat ingezet, “maar hun plek wordt héél stilletjes groter, door de jaren heen.”

Grondprijzen

Kleyn maakte een tour langs Nederlandse wijndomeinen, zoals Apostelhoeve en St. Martinus in Limburg en ook het Betuws Wijndomein in Gelderland en de Kleine Schorre in Zeeland. Hij deelt zijn ervaringen en ook zijn kijk op de toekomst van de Nederlandse wijnbouw. “De wijn wordt steeds beter.” Correctie: “Is al veel beter.” Hij ziet ook de uitdagingen voor onze wijnboeren, zoals de hoge grondprijzen. “De wijnbouw in Nederland zal in omvang altijd beperkt blijven,” tekent Onno Kleyn op uit de mond van Matthieu Hulst van de Apostelhoeve.

Schat aan informatie

“Wij planten nu vijf hectare bij, maar ik zie het in het Mergelland niemand anders doen,” zegt de ‘baas’ van de Apostelhoeve nog tegen Kleyn. Maar die uitspraak is inmiddels achterhaald. In 2023 en 2024 waren er tenminste twee domeinen in het Zuid-Limburg die dat kunstje herhaalden. Tussen zijn belevenissen door presenteert Kleyn bijpassende recepten. De laatste pagina’s in het boek zijn voor het register. Helaas is dat niet zó uitgebreid dat je de enorme schat aan informatie in het boek makkelijk terug kan vinden. Dat doet nauwelijks iets af aan dit héérlijke boek!

Pluspunten

+ Veel algemene wijnweetjes in originele verpakking
+ Smakelijke recepten
+ Toegankelijke stijl, doorspekt met humor
+ Handig register

Minpunten

– Register is beperkt

Titel: Wijn van Kleyn – Verhalen voor de wijnliefhebbers
Auteur: Onno Kleyn
Pagina’s: 319
Prijs: € 29,99 (hardcover)
Uitgave: Nijgh Cuisine (2023)

Terug naar boven