Het online domein van de Nederlandse wijn
Grote Nederlandse Wijnwandelboek

Het Grote Nederlandse Wijnwandelboek legt de lat hoog

Daar moet je lef voor hebben. Guido Derksen heeft dat. Hij durfde het aan om zijn boek de gewaagde  titel Het Grote Nederlandse Wijnwandelboek te geven. Zo’n titel moet je natuurlijk wel waar kunnen maken. Maar Guido is niet bang uitgevallen. Het is niet de eerste keer dat hij de lat voor zichzelf nogal hoog legt. Eerder publiceerde hij Het Grote Nederlandse Bierwandelboek en Het Grote Nederlandse Smakenwandelboek. Deze nieuwe variant is in elk geval groots in het aantal pagina’s en foto’s. Guido schotelt je in meer dan 300 pagina’s 25 wijnwandelingen voor.

De look and feel van Het Grote Nederlandse Wijnwandelboek is vergelijkbaar met die van z’n voorgangers. Het is geen liefde op het eerste gezicht. Vormgeving is een kwestie van smaak, maar dit boek oogt een tikkie oubollig. Dat heeft te maken met de opmaak en typografie. Het is geen strak vormgegeven boek met overzichtelijke kaarten. Meer een ratjetoe van heel veel foto’s en tekst. Dat bevordert de leesbaarheid niet. Een uitgesproken pluspunt daarentegen is de QR-code bij elke wandeling. Daarmee tover je de wandelroute tevoorschijn in Google Maps. Heel praktisch!

Geografische spreiding

Nederland telt zo’n 215 wijndomeinen. In dit wandelboek kom je er onderweg maar 28 tegen. Dat is niet veel. Guido verontschuldigt zich daarvoor in de inleiding: “Bij de selectie van wandelroutes is uitgegaan van een mooie geografische spreiding over het land. Als er wijnmakers in het boek ontbreken, betekent dit beslist niet dat ze geen goede wijnen maken.” Gelet op de pretentieuze titel van het boek is dat een mager excuus. Soms moet je 10 kilometer wandelen om langs een wijndomein van slechts 0,1 hectare te komen.

Wonderlijke keuzes

Daar komt bij dat de “mooie geografische spreiding” voor wonderlijke keuzes zorgt. Nederland telt 3 prachtige regio’s met relatief veel wijndomeinen. Dat zijn de Achterhoek, Twente en Zuid-Limburg. Guido kiest in het boek voor een wandelroute die bijna over het randje van de Achterhoek kiepert en laat deze regio verder helemaal liggen. Twente ‘gunt’ hij ook maar 1 wandeling. Zuid-Limburg moet het doen met 2 wandelroutes. Noord-Brabant en Noord-Holland (met een kluitje wijndomeinen rond Alkmaar) komen er ook bekaaid af.

Meer in petto

Het is duidelijk dat de geografische spreiding en niet het thema “wijn” leidend is geweest bij de keuze van de wandelgebieden. Dat is jammer, maar er staat tegenover dat de routes meer voor je in petto hebben dan rijen met wijnstokken. Ze voeren je langs allerlei bezienswaardigheden, die beschreven worden in de tekst. Af en toe geeft Derksen in een kader uitgebreide achtergrondinformatie over een van de toeristische hotspots. Hij geeft tips voor een hapje en een drankje onderweg en adressen om te overnachten. Dat doet hij goed!

Kersenboomgaard geen wijngaard

De route van wandeling 20 draait om een kersenboomgaard in West-Brabant, een mooie aanleiding om langs de beroemde basiliek van Oudenbosch te wandelen. Maar een kersenboomgaard is geen wijngaard. Daar maakt Guido geen geheim van, maar ten faveure van deze boomgaard laat hij gerenommeerde wijngaarden in Noord-Brabant links liggen. Dat is een gemiste kans, want van kersen maak je geen wijn. Alleen een alcoholische drank die gemaakt is van vergiste druiven mag je wijn noemen. Dat is zo vastgelegd in de Drank- en Horecawet.

Nederlandse wijn?

Tijdens wandeling 7 loop je door Amsterdam-Noord. Onderweg kom je langs de urban winery van de hoofdstad: Chateau Amsterdam. Die naam is een beetje misleidend. Chateau Amsterdam maakt weliswaar wijn, maar géén Nederlandse wijn. De stadswijnmakerij maakt alle wijnen van geïmporteerde druiven uit het buitenland. Datzelfde geldt in mindere mate ook voor Wijngaard Zonnestraal in Hilversum, die de hoofdrol speelt in wandeling 8. Dit domein maakt blends van Nederlandse en Zuid-Europese druiven. Formeel is dat geen ‘Wijn uit Nederland’.  

Mooie plekjes en lekkere wijnen

Het Grote Nederlandse Wijnwandelboek is een nederlandstalig boek met wandelingen van rond de 10 kilometer. Onderweg kom je bij elke wandeling langs 1 en soms 2 wijngaarden. De titel kan Guido niet waarmaken. Hij legt een paar puzzelstukjes, die maar een fragment van het totaalplaatje bieden. De wandelingen geven je geen representatief beeld. Soms maakt Guido met het oog op een “mooie geografische spreiding” onbegrijpelijke keuzes. Dat neemt niet weg dat het een mooi wandelboek is, dat je in de buurt van mooie plekjes en lekkere wijnen brengt.

Pluspunten

+ QR-code met link naar Google Maps
+ Veel tekst en veel foto’s

Minpunten

– Oubollige en onoverzichtelijke opmaak
– Thema wijn is ondergeschikt aan geografische spreiding

– Geen representatief beeld, o.a. door wonderlijke keuzes wijnproducenten

Titel: Het Grote Nederlandse Wijnwandelboek
Auteur: Guido Derksen
Pagina’s: 304
Prijs: € 25,99
Uitgave: ANWB

Terug naar boven