- 04 juli 2023
Waarom een verfrissende regenbui ook een vervelende bedreiging kan zijn
Terwijl bijna iedereen zich klaarmaakt voor een ontspannende vakantie kunnen de wijnboeren aan de bak. Dit is een razend drukke periode. De druivenstokken groeien als kool en de wijngaard verandert in een groene zee. Na een regenbui moeten de bladeren snel kunnen drogen, want een combinatie van regen en hoge temperaturen stimuleert de ontwikkeling van […]
- 30 juni 2023
Nouaison of waarom Fransozen het allemaal iets rapper snappen
Een paar weken geleden begon de bloei van de wijnstok. Voor de wijnboeren begint het seizoen dan pas echt. De floraison duurt pakweg 2 weken. Bijna overal is de bloei nu dus voorbij. De stampers zijn bevrucht en veranderen in bolletjes zo groot als een peperkorrel. Dat proces noemen we de nouaison. Die bolletjes zijn […]
- 01 juli 2022
Waarom De Reestlandhoeve werk maakt van professionele marketing
Nederlandse wijn. Kan dat wel goed zijn? Een prikkelende vraag. Hij staat op de titelpagina van een e-book dat De Reestlandhoeve onlangs lanceerde. De uitgave is onderdeel van de uitgekiende marketingstrategie van het Overijsselse wijndomein. “Ontwikkel een visie op marketing en schakel een professioneel bureau in. Dat is belangrijk voor elke wijnboer die zich richt […]
- 12 oktober 2021
De vrijwilligers in de wijngaard zijn goud waard!
De meeste wijnboeren oogsten met de hand. Daarvoor zetten zij gezamenlijk honderden vrijwilligers in. Die komen soms van ver. De oogst is voor hen een moment om te onthaasten. Er gaat in dit uitdagende jaar veel tijd in de selectie van de druiven zitten. Elke tros wordt nagelopen op onrijpe of slechte druiven. Tijdens het […]
- 31 augustus 2021
De kolder van het serveren op kamertemperatuur
Een rode wijn serveer je op kamertemperatuur. Tenminste, dat advies lees je nogal eens op het etiket of in een proefnotitie van een rode wijn. Het is kolder! Dat advies stamt uit het midden van de vorige eeuw, toen we nog met een dikke trui in de huiskamer zaten (en daar is ook nu niks […]
- 09 augustus 2021
Trosdunning: minder trossen en dus meer smaak
De zon speelt verstoppertje en de regen valt soms met bakken uit de hemel. Toch beginnen de druiven die vroeg rijpen hier en daar al te verkleuren. Veraison. Dit is voor veel wijnboeren het moment om een deel van de trossen weg te knippen. Dat noemen we trosdunning. Het beperkt de opbrengst. Maar het is […]
- 02 augustus 2021
Aftoppen om het energietransport naar de druiven te sturen
Er is veel regen gevallen. De wijnstokken groeien als kool. Het energietransport vanuit de wortels draait op volle toeren. Het komt er nu wel op aan dat het transport de goede kant op gaat. Dat is de reden dat de wijnboeren overuren draaien. Zij moeten hun wijnstokken aftoppen. Op die manier blokkeren ze het transport […]
- 18 juni 2021
Druivenrassen uit Bordeaux en Loire krijgen voet aan de grond
Het is vandaag internationale Drink Chenin Blanc Day. Helaas kunnen we geen chenin blanc van eigen bodem drinken. Maar daar komt verandering in. Wijndomein Heerenhuys d’r Pley in Noorbeek heeft in het voorjaar 1050 stokken aangeplant. In de wijngaard Gen Akkeret. Het is de eerste chenin blanc van Nederland. Over 3 jaar zit hij in […]
- 26 mei 2021
Koud voorjaar met groei voor Nederlandse wijnbouw
Er zit weer groei in het aantal Nederlandse wijngaarden. En ook bestaande wijngaarden breiden uit. In dit koude voorjaar werden meer dan 73.500 wijnstokken aangeplant. Dat is een uitbreiding met pakweg 18 hectare voor de Nederlandse wijnbouw. De groeispurt is in kaart gebracht door Peetra van der Knaap, vinoloog en wijnschrijver. Wijnboeren tonen geen uitgesproken […]
- 17 februari 2021
Ondernemers in de Randstad zien brood in Nederlandse wijnwinkels
De Randstad telt sinds kort vier Nederlandse-wijnwinkels. Drie in Amsterdam en een in Santpoort-Zuid. Ondernemers zien brood in een winkel met wijn van eigen bodem, want de klant drinkt graag lokaal. Het is opvallend dat de Nederlandse wijnwinkels allemaal in (de buurt van) Amsterdam zitten. Is Nederlandse wijn vooral populair in de grachtengordel? Of slapen […]
- 22 november 2020
Wijnboeren plussen en minnen aan het eind van 2020
Geen uitmuntend, maar een goed wijnjaar. Dat is de conclusie van de Nederlandse wijnboeren aan het eind van 2020. Het is geen jaar om snel te vergeten. Dast staat los van de kwaliteit van de wijn! De uitbraak van corona veranderde alles. Door het toerisme in eigen land was er meer belangstelling voor Nederlandse wijn. […]
- 08 november 2020
Wie betaalt die hippe wijn uit Brabant?
Brabant is de derde wijnprovincie van Nederland. De wijnen uit het land van de lange nachten doen het goed. Is Brabant op weg om een heus wijnbouwgebied te worden? “Wijn zou een mooi alternatief zijn voor de intensieve veehouderij,” knipoogt Rob Langeveld uit Chaam. “Maar jammer genoeg is het hier gewoon te duur om massawijnen […]