De zon speelt verstoppertje en de regen valt soms met bakken uit de hemel. Toch beginnen de druiven die vroeg rijpen hier en daar al te verkleuren. Veraison. Dit is voor veel wijnboeren het moment om een deel van de trossen weg te knippen. Dat noemen we trosdunning. Het beperkt de opbrengst. Maar het is uiteindelijk goed voor de kwaliteit van de wijn. De wijnstok blijft er ook gezond bij. Hij hoeft geen overuren te draaien vanwege de overmaat aan druiven. Dat vergroot z’n weerbaarheid tegen ziektes.
Er zijn gaandeweg het seizoen diverse manieren en momenten voor trosdunning. De wijnboer kan er bijvoorbeeld voor kiezen om vóór de veraison de minst ontwikkelde trosjes verwijderen. Die lopen achter op de rest, maar nemen wel energie van de wijnstok. Het nadeel van deze manier van werken is dat de druiven die blijven hangen dikker worden. Dat is niet best voor de kwaliteit.
Compacte druivenrassen
Het is verstandig om in ons natte klimaat druivenrassen met losse en open trossen aan te planten. Maar dat lukt niet altijd. Populaire druivenrassen als auxerrois, riesling en johanniter zijn compacte rassen. In dat geval kan trosdunning uitkomst bieden. De wijnboer moet dat dan wel doen vóór de veraison. Hij laat dan wel alle trossen hangen, maar knipt de helft weg. Horizontaal of verticaal. Het dunnen na de veraison kan leiden tot rot.
Smaakvol
Trosdunning tijdens de veraison pakt goed uit voor de kwaliteit van de wijn. De kans dat de druiven dikker worden is klein. Ze kunnen maximaal profiteren van de zon. En dat kan na een natte 1e helft van de zomer wel eens heel belangrijk zijn. Een betere rijping van de druiven zorgt voor meer extract. Dat zorgt voor een betere afdronk. En de wijn is ook beter houdbaar. Trossen wegknippen of laten hangen is dus een keuze tussen veel wijn of smaakvolle wijn. Kwantiteit of kwaliteit. In Nederland laat een slimme wijnboer pakweg 15 trossen per stok hangen. Het dubbele aantal zorgt voor een gigantische smaakverdunning.
6 op 1
Er zijn ongeveer 6 bladeren nodig op 1 druiventros. Dan kunnen de druiven goed rijpen. Het kan iets meer of iets minder zijn. Dat is afhankelijk van het druivenras. Die 6 bladeren moeten voldoende zonlicht krijgen. Omgerekend betekent deze verhouding tussen bladeren en druiventrossen dat een wijnboer in Frankrijk per hectare pakweg 5.500 liter witte wijn en 4.000 liter rode wijn kan oogsten. Met een volle smaak. In Nederland zijn de klimatologische omstandigheden anders. Dat betekent dat de opbrengst per hectare lager is om diezelfde volle smaak te krijgen.
Kwaliteitswijnen
In het zuiden van Nederland is de opbrengst 5.000 liter witte wijn en 3.500 liter rode wijn. En in het noorden 4.000 liter witte wijn en 3.000 liter rode wijn. Dat verschil tussen het zuiden en noorden van Nederland zie je ook terug in de voorwaarden die de Europese Unie stelt aan kwaliteitswijnen met een keurmerk, zoals de Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) en Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB). Een beperking van de opbrengst garandeert de kwaliteit.
©Nederlandsewijngids.nl
- 15 augustus 2024De druiven verkleuren en de agressieve indringers liggen op de loer
- 29 juli 2024Het mysterie van de Romeinen en de wijnbouw in Limburg
- 07 juli 2024Hoe ontbladeren de wijnstok op standje zuinig zet
- 22 juni 2024Hoe smaakt rosé van Nederlandse bodem?
- 12 mei 2024Feiten en fabels over de afsluiter van de fles Nederlandse wijn