Het is vandaag internationale Drink Chenin Blanc Day. Helaas kunnen we geen chenin blanc van eigen bodem drinken. Maar daar komt verandering in. Wijndomein Heerenhuys d’r Pley in Noorbeek heeft in het voorjaar 1050 stokken aangeplant. In de wijngaard Gen Akkeret. Het is de eerste chenin blanc van Nederland. Over 3 jaar zit hij in de fles. Chenin blanc is niet de enige klassieke nieuweling uit zuidelijkere streken. Druivenrassen uit de Bordeaux en Loire krijgen voet aan de grond in Nederland.
De klassieke druivenrassen die vooral beneden de grote rivieren groeien, kom je ook tegen in wijnregio’s in Duitsland en Noord-Frankrijk tegen. Het zijn onder andere de chardonnay en pinot noir uit de Bourgogne en de pinot blanc en pinot gris uit de Elzas. In Nederland rukken nu druivenrassen op die zich in meer zuidelijke streken thuis voelen, zoals de Bordeaux en de Loire. Voorbeelden naast de chenin blanc zijn cabernet sauvignon en merlot.
Warm en zonnig
Sinds 2010 pioniert Landgoed Overst in Voerendaal al met cabernet sauvignon. Het was een eenzaam avontuur. Peter Mergelsberg verbouwt op een zonnige helling in Noorbeek druivenrassen uit de Bordeaux. Het zijn de witte sauvignon blanc en sémillon en de blauwe cabernet sauvignon en merlot. De helling ligt op het zuidwesten. De ligging in het beschermde Noordal leent zich bij uitstek voor zijn waagstuk: “Als het ergens in Nederland mogelijk is om deze druiven naar een goed niveau te brengen dan is het hier in Noorbeek.” Het productieniveau ligt in de meeste jaren op een lager niveau dan in de Bordeaux. Maar in het warme en zonnige 2018 was het met 90% prima. Dit voorjaar heeft Wijndomein Mergelsberg weer 1000 stokken met druivenrassen uit de Bordeaux aangeplant.
In noordelijke richting
Met name in de afgelopen 3 jaar waren de zomers in Nederland warmer en zonniger. Dat zijn de condities die druivenrassen uit Bordeaux en Loire nodig hebben. In Zuid-Europa was het in sommige wijnregio’s te droog en te warm voor wijnbouw. En met name voor de druiven die daar nu groeien. De wijnboeren zitten met de handen in het haar. Is er hier nog wel toekomst voor de wijnbouw? Ook in Nederland zijn de gevolgen van de klimaatverandering merkbaar. De wijnbouw boven de grote rivieren kreeg rond 2008 een impuls door de beschikbaarheid van nieuwe druivenrassen. Die doen het prima in ons koele en soms natte klimaat. Maar nu planten ook wijnboeren in het noorden van het land chardonnay en pinot noir aan. De grenzen schuiven op in noordelijke richting. Het is de vraag wat deze spannende ontwikkelingen op termijn betekenen voor de Nederlandse wijnbouw.
- 15 augustus 2024De druiven verkleuren en de agressieve indringers liggen op de loer
- 29 juli 2024Het mysterie van de Romeinen en de wijnbouw in Limburg
- 07 juli 2024Hoe ontbladeren de wijnstok op standje zuinig zet
- 22 juni 2024Hoe smaakt rosé van Nederlandse bodem?
- 12 mei 2024Feiten en fabels over de afsluiter van de fles Nederlandse wijn