De verzengende zonkracht is schadelijk voor druiven. “Vorig jaar hadden wij behoorlijke schade door zonnebrand,” vertelt Jules Nijst van de Wijngaardsberg. Daarom neemt hij nu preventieve maatregelen. “Wij spuiten de druivenzone in met een kaolien suspensie. Dat voorziet de druiven van een wit en reflecterend laagje.” Dat beschermt tegen zonnebrand. “Of het hier gaat werken? We zullen het zien.”
Nijst had eerder te maken met zonnebrand. Dat was in Zuid-Frankrijk. Hij draaide daar mee tijdens de oogst. “Maar toen ik 12 jaar geleden startte als wijnboer had ik nooit gedacht dat ik daar hier ook mee te maken zou krijgen.” Kaolien is een heel zuivere kleisoort. Het is extreem wit van kleur en werd vroeger in China gebruikt voor de productie van porselein. Kaolien wordt op een heleboel manieren gebruikt. Het zit onder andere in tandpasta. Het wordt ook gebruikt om papier te bleken.
Coating
Met name in Australië boeken wijnboeren goede resultaten met kaolien. “Je smeert je kinderen in om ze te beschermen tegen de zon, wij doen dat met onze druiven”, aldus Bruce Tyrrel van Tyrrell’s Wines. De druiven krijgen er een vreemde kleur van. Maar het is geen schimmel. “Het is een coating die bescherming biedt tegen de zonnebrand,” verduidelijkt Tyrell.
Routine
De wijngaard van Tyrrell ligt in Hunter Valley. Dat is ongeveer 165 kilometer ten noorden van Sydney. De druiven lijden onder de hete middagzon. De temperatuur loopt soms op tot meer dan 45 graden. Niet alleen het aantal uren zon en de kwaliteit van de bodem, maar ook de temperatuur bepaalt de kwaliteit van de wijn. Het spuiten van zonnebrand is inmiddels een routine in de wijngaarden van Tyrell. Het is onschadelijk voor de druiven.
Extra schaduw
Naast het preventief spuiten met kaolien stelt de Wijngaardsberg het loofsnijden een weekje uit. Een beetje extra schaduw voor de druiven kan geen kwaad. Na de eerste dag van de hittegolf is er geen nieuwe schade te zien. De warmte houdt echter nog even aan. Het middel tegen zonnebrand is voorlopig nog nodig.
Onweersbui
Wat als er nu een stevige onweersbui valt. Dan spoelt de regen de kaolien van de druiven. De wijnboer moet dan vroeg uit de veren om opnieuw te spuiten. Niet alleen de Wijngaardsberg in Ulestraten gebruikt kaolien. Ook de Pietershof, net over de grens bij Slenaken, gebruikt de witte klei.
- 15 augustus 2024De druiven verkleuren en de agressieve indringers liggen op de loer
- 29 juli 2024Het mysterie van de Romeinen en de wijnbouw in Limburg
- 07 juli 2024Hoe ontbladeren de wijnstok op standje zuinig zet
- 22 juni 2024Hoe smaakt rosé van Nederlandse bodem?
- 12 mei 2024Feiten en fabels over de afsluiter van de fles Nederlandse wijn