- 15 augustus 2024
De druiven verkleuren en de agressieve indringers liggen op de loer
De druiven in de wijngaard verkleuren. Dat noemen we de véraison. Nu gaan de druiven rijpen. Dat is de belangrijkste periode van het hele jaar in de wijngaard. Een mooi moment om een tussenbalans op te maken. Gaat 2024 straks de boeken in als een goed of een slecht wijnjaar? Daar is ondanks alle extremen […]
- 29 juli 2024
Het mysterie van de Romeinen en de wijnbouw in Limburg
Wanneer stonden de eerste wijngaarden op Nederlandse bodem? Dat is nog steeds een mysterie. Niet voor iedereen. De meeste Limburgers zijn er van overtuigd dat de Romeinen in de eerste eeuw van onze jaartelling de wijnbouw introduceerden in de omgeving van Heerlen en Maastricht. Maar klopt dat wel? Het Rijksmuseum van Oudheden vertelt tot en […]
- 07 juli 2024
Hoe ontbladeren de wijnstok op standje zuinig zet
De vakantie komt eraan. Bijna iedereen kan in de zomerperiode even gas terugnemen. De wijnboeren niet. Dit is een razend drukke periode. De druivenstokken groeien als kool en de wijngaard verandert in een groene zee. Na een regenbui moeten de bladeren snel kunnen drogen, want een combinatie van regen en hoge temperaturen stimuleert de ontwikkeling […]
- 22 juni 2024
Hoe smaakt rosé van Nederlandse bodem?
De zomer is in aantocht. Eindelijk! De weerprofeten verwachten dat de temperatuur volgende week oploopt naar bijna 30°C. Rosé en zomerse temperaturen horen een beetje bij elkaar. Daarom proeven we de komende weken 10 x rosé van Nederlandse bodem. De roots van deze zomerwijn liggen in het zonnige zuiden van La douce France. De Fransozen zochten iets lekkers voor […]
- 12 mei 2024
Feiten en fabels over de afsluiter van de fles Nederlandse wijn
Het bottelcircus draait op volle toeren. De finishing touch van het bottelen is de afsluiter op de fles. Daarvoor hebben wijnhuizen steeds meer opties. De traditionele kurk is nog steeds populair. Het ritueel met de ouderwetse kurketrekker hoort voor sommige liefhebbers bij de wijnbeleving. Dat voorkomt echter niet dat de schroefdop oprukt. Toch is de […]
- 07 januari 2024
Waarom wintersnoei iets anders is dan wilgen knotten
In de wintermaanden verdient een wijngaard geen schoonheidsprijs. De wijnstokken staan er dor en doods bij. Het contrast met de groene zee in het groeiseizoen is enorm. Toch: reken maar dat de wijnstokken genieten van deze saaie periode. Toen het donkerder en kouder werd kwamen de sapstromen tot stilstand en konden ze beginnen aan hun […]
- 09 september 2023
Hoe een wijnboer dealt met de grillen van het klimaat
Een wijnboer moet dealen met de grillen van het klimaat. Dat is soms bijna niet te doen. “Het was hier deze week 34 graden”, vertelt Ruud Verstegen. De wijnboer van Landgoed Overst klaagt niet, maar vertelt hoe ingewikkeld het is om te anticiperen op het weer. Hij verwijderde in de natte periode veel blad. Dat […]
- 03 september 2023
Hoe het kan dat de oogst hier en daar al begint
Hoe kan dat? Hier en daar sturen wijnboeren hun plukkers volgende week al de wijngaard in. Ondanks de koude start in het voorjaar en de matige zomer. De oogst was toch pas in oktober voorzien? De timing van de oogst is belangrijk voor de kwaliteit van de wijn. Het ene druivenras is eerder rijp dan […]
- 01 augustus 2023
Waarom het werk in de wijngaard soms pijn doet
“De kikkers vieren feest vandaag”, zegt een Franse wijnboer op een regenachtige dag. In deze periode vieren de kikkers in Nederland doorlopend feest. De zon speelt verstoppertje en de regen valt soms met bakken uit de hemel. Leuk voor de kikkers, maar vervelend voor de wijnboeren. De druiven in de wijngaard krijgen tussen de buien […]
- 27 juli 2023
Waarom BOB een prominente plaats op het etiket verdient
Het is alweer een poosje geleden dat je tijdens je vakantie altijd even keek of er op die Franse fles Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) stond. Dan wist je dat je geen slobberwijn in handen had. Nu staat er Appellation d’Origine Protégée (AOP) op. Daar zit Europa achter. Een groot aantal Nederlandse wijnen heeft ook zo’n […]
- 23 juli 2023
Hoe nieuwe klimaatgrenzen de Nederlandse wijnbouw veranderen
Landen met een gematigd klimaat bieden kansen voor wijnbouw. Zo’n klimaat vind je tussen de 30e en 50e breedtegraad, zowel ten noorden als ten zuiden van de evenaar. Tenminste, dat leren de studieboeken over wijn. Nederland kiepert over het randje. Sittard ligt al op de 51e breedtegraad. En toch gaat het steeds beter met de […]
- 04 juli 2023
Waarom een verfrissende regenbui ook een vervelende bedreiging kan zijn
Terwijl bijna iedereen zich klaarmaakt voor een ontspannende vakantie kunnen de wijnboeren aan de bak. Dit is een razend drukke periode. De druivenstokken groeien als kool en de wijngaard verandert in een groene zee. Na een regenbui moeten de bladeren snel kunnen drogen, want een combinatie van regen en hoge temperaturen stimuleert de ontwikkeling van […]