Het online domein van de Nederlandse wijn
Uitslag Wijnkeuring Landen
Nieuws - 01 september 2024

Wijnkeuring van de Lage Landen bewijst dat het bruist in Nederland

Het was feest in Beesd. De eerste editie van het Wijnfestival van de Lage Landen was een succes, mede dankzij het prachtige weer. Er kwamen pakweg 400 bezoekers op het evenement af. De organisatie mikte vooraf op 250 festivalgangers. Tijdens het festival maakte Janna Rijpma de uitslag van de Wijnkeuring van de Lage Landen bekend. De conclusie? Het bruist in Nederland. Van de 36 gouden medailles gingen er maar liefst 8 naar een bubbel van eigen bodem.

Naast 36 gouden medailles reikte de organisatie ook 87 zilveren en 107 bronzen medailles uit. Het aantal gouden en zilveren medailles komt overeen met dat in 2023, maar er werden nu veel meer bronzen medailles uitgereikt. Een verklaring voor die medailleregen is het grote aantal deelnemers en ingestuurde wijnen. Niet zo gek, want de Nederlandse wijnboeren maakten niet eerder zoveel wijn als in 2023. Ze stuurden bijna 40 wijnen meer in dan vorig jaar.

Schouderklopje

Het is niet zo dat wij van wc-eend de wijnen keuren. Dat zou betekenen dat de Belgische en Nederlandse wijnbouwsector zichzelf een beetje kietelen. Het Weinbauamt in Neustadt an der Weinstrasse voerde de keuring uit. Tussen duizenden wijnen uit bekende Duitse wijnregio’s als Moezel en Rheinhessen zaten flessen uit België en Nederland verstopt. Toch stelden sommige wijnboeren vandaag voorzichtig wel een paar vragen bij de waarde van de keuring.

Duitse voorkeur

Een keuring is altijd een momentopname. Maar het roept vragen op als dezelfde wijnen bij de ene keuring een heel andere waardering krijgen dan bij de andere. De meeste Nederlandse wijnboeren en consumenten gaan voor droge wijnen, maar het lijkt erop dat Duitse keurmeesters nog steeds een voorkeur hebben voor een zoetje in de wijn? Deze en andere nuanceringen nemen niet weg dat het Wijnfestival en de Wijnkeuring de Nederlandse wijnen op een positieve manier in het zonnetje zetten. Dat vinden ook de wijnboeren die geen wijnen instuurden voor de keuring belangrijk.

Wijnkeuring Lage Landen

Toppers in de wijngaard

In de uitslag vallen een paar dingen op. De beste wijngaardeniers van 2024 vind je in Gelderland en vooral in de Betuwe. Het Betuws Wijndomein van Diederik Beker sleepte 7 gouden medailles in de wacht en het relatief jonge en bescheiden domein Keulenhof van Arjan Stam 5. Er waren 4 gouden medailles voor Wijngaard Hesselink van Gerhard Ensing. Een eervolle vermelding was er voor Domaine De Brabantse Wal van Paul Bosse, dat al jarenlang (alleen) mooie witte wijnen maakt.

Beste wijnen

De organisatie deelde ereprijzen uit voor de beste wijnen in diverse categorieën. In de beste witte wijnen van de Wijnkeuring van de Lage Landen speelt het druivenras muscaris een hoofdrol. De Muscaris van Aan de Breede Beek 2023 en de Mussec 2023 van Keulenhof leveren 2 van de 3 topwijnen in deze categorie. De beste rode wijnen zijn de Monarch 2023 van Wijndomein Auansatie en de Pinotin Barrique 2019 van Wijngaard Hesselink. Bij de beste rosé wringt de Canis Lupus 2023 van Wijngaard De Wolfshaar zich tussen Betuws Wijndomein en Keulenhof.

Kersverse concurrenten

Tussen de zilveren en bronzen medaillewinnaars zit een aantal nieuwe wijndomeinen, zoals Domein Buytendijks en De Mandjesberg. Elk jaar duiken er weer kersverse concurrenten voor de gevestigde orde op. Overigens valt op dat het aandeel van parelwijnen en mousserende wijnen in 2024 is gestegen naar 8% en 12% en dat het aantal stille wijnen in verhouding terugloopt. Gaat de Nederlandse consument de bubbel nu eindelijk op waarde schatten?

Kwaliteit

Frysling heeft de afgelopen jaren bewezen dat je in het hoge noorden mooie bubbels kunt maken. Dat doet het domein nu opnieuw met de Johanniter 2020. Domaine De Brabantse Wal ligt een stuk zuidelijker. Het scoort met zowel de Puur Brut Nature 2022 als de Puur Brut 2022 een ereprijs voor de beste mousserende wijnen. De festivalbezoekers proefden de hele middag door de wijnen van de standhouders. Ze konden in 4 categorieën stemmen op hun favoriete wijn. Aan het einde van de middag werden deze publieksprijzen uitgereikt.

Wijnkeuring Lage Landen

Publieksprijzen van festivalbezoekers

De uitslag van de beste mousserende wijn was een close call. Hij ging naar het Belgische Domaine de Bellefontaine. De overige publieksprijzen gingen naar Nederlandse domeinen. De Mussec van Keulenhof werd bekroond als beste witte wijn, de Pinot Noir van Hof van Twente als beste rode en de Hemels Roze van St. Martinus als beste rosé. Als de Wijnkeuring van de Lage Landen één ding leert is het wel dat de kwaliteit bij een steeds bredere groep domeinen stapje voor stapje steeds beter wordt.  

Terug naar boven