Het online domein van de Nederlandse wijn
Wijndomein de Planck
Nieuws - 29 juni 2020

Wijngaarden te koop. In Nederland!

Als je het stokje wil doorgeven, moet er wel iemand zijn om het over te pakken.  Hoe zit dat met wijnboeren die willen of moeten stoppen? In 2020 staan er zomaar ineens drie wijngaarden te koop. In ons eigen Nederland! Een mooie kans voor een nieuwe generatie wijnboeren? Iedereen weet inmiddels wel dat je in de wijnbouw hard moet werken voor een goed belegde boterham. Toch hangt er nog steeds een zweem van romantiek in de wijngaard. En terecht! Wat is er mooier dan na vier seizoenen ploeteren de smaak van je noeste arbeid in je glas te proeven?

De meest opvallende wijngaard in de etalage is Wijndomein De Planck in Slenaken. Op het randje van Nederland en het Limburgse heuvelland ligt een modern complex. Op een glooiend terrein van 8 ha ligt een wijngaard van 3 ha met een modern woonhuis en bedrijfspand met wijnkelder. Het uitzicht is adembenemend en met Belgen in de buurt is het ook best gezellig.

Zilver en goud

De wijnen van De Planck doen het goed. Bij de wijnkeuring van de Lage Landen vielen diverse wijnen al een paar keer  in de prijzen. Het was de droom van eigenaar Bernadette Crijns om een eigen bedrijf te runnen. In 2010 ging haar droom in vervulling toen de minister van Economische Zaken, Maria van der Hoeven, Wijndomein De Planck officieel opende. De eerste oogst was meteen goed voor een zilveren medaille voor de witte en een gouden voor de rode wijn!

Gespreid bedje

Wijndomein De Planck staat als een huis. En dit is nog maar het begin. Er zijn volop mogelijkheden voor doorontwikkeling. Bernadette Crijns en haar man kiezen ervoor dat niet meer zelf op te pakken. Dat voorrecht laten ze aan een opvolger. Hij of zij kan de wijngaard fors uitbreiden en ook nog horeca toevoegen aan het concept. In de professionele wijnkelder maakt De Planck de wijn voor vier kleinere wijnboeren uit de regio. Jawel, de opvolger van Bernadette Crijns komt in een gespreid bedje terecht. Daarvoor zal hij waarschijnlijk wel stevig in de buidel moeten tasten.

Veluwe

Naast De Planck kwam in 2020 ook Wijnhoeve De Veluwe in Otterlo te koop. Naast een wijngaard van 1,5 ha runden Ben en Nanny Schut een minicamping. In 2008 hadden zij de primeur door in Nederland de eerste olijfboomgaard aan te planten, achttien bomen waarvan er drie maar liefst meer dan driehonderd jaar oud waren. “Een wijngaard is natuurlijk allang niet meer uniek in Nederland. Die schieten als paddenstoelen uit de grond. We hebben een plan gemaakt voor een minicamping en daaromheen willen we iets bijzonders: een olijfboomgaard. Dat moet de publiekstrekker worden.”

Het is gedaan

De gezondheid van Ben dwong het echtpaar om de wijngaard te koop te zetten. Gelukkig had de buurman belangstelling voor de grond, maar een voorzetting van de wijngaard zag hij blijkbaar niet zitten. Dat betekent dat de druivelaars worden gerooid. In een klein stukje wijngaard in de directe omgeving van de woning maakt Ben nog een poosje werk van zijn hobby, maar er zullen in 2021 geen wijnen van Wijnhoeve De Veluwe meer over de toonbank gaan. Het is gedaan met de commerciële activiteiten.

Zonnestraal

Ergens tussen Hilversum en Loosdrecht ligt het Landgoed Zonnestraal. In 2014 toverde Alfred Visser de moestuin om in een wijngaard van 1,5 ha. Hij woonde 40 jaar in Canada. Daar keek hij de kunst af van Canadese wijnboeren. Hij kwam terug naar Nederland om zijn droom waar te maken. Visser pachtte grond van de gemeente Hilversum: “Je wordt er niet rijk van en de eerste vijf jaar is het investeren geblazen, maar het is mijn pensioenvoorziening”.

The love and joy of my life


In het najaar van 2016 produceerde Wijngaard Zonnestraal de eerste Gooische wijn. Dit jaar rekent Visser op een topproductie van 3500 flessen. Het is meteen ook het jaar waarin hij om gezondheidsredenen moet stoppen. Eerder dan gepland zet hij the love and joy of my life te koop. Een buitenkansje voor iemand  van de nieuwe generatie wijnboeren!

Terug naar boven