Het online domein van de Nederlandse wijn
Perswijn Nederlandse wijn
Nieuws - 22 juli 2024

Perswijn kan niet om Nederlandse wijn heen

Perswijn maakte in het verleden niet veel woorden vuil aan Nederlandse wijn. Dat verandert gaandeweg. Niemand kan eromheen dat wijn van eigen bodem prima te drinken is. Ook het wijnmagazine voor liefhebbers en professionals niet. Elke zomer publiceert Perswijn een overzichtsproeverij van Nederlandse wijnen. Dat is inmiddels een traditie. De korte en bondige proefnotities in het zomernummer dat vandaag verscheen, maken opnieuw duidelijk dat Nederlandse wijnen de internationale competitie aankunnen!

Daar komt nog iets bij. De redactie bezoekt sinds kort structureel Nederlandse wijndomeinen. Daarbij kijkt Perswijn nu ook verder dan alleen Limburg. Domeinen in het hele land kunnen rekenen op een bezoekje. Dat levert meer kennis van onze wijnbouwsector op.  In een speciaal artikel in het zomernummer concludeert de redactie op basis daarvan nu dat de verschillen tussen nieuwe en klassieke druivenrassen steeds kleiner worden. Dat zie je terug in de proefnotities, waarin wijnen uit het hele land zoveel punten scoren dat ze internationaal meetellen.

Michelingids

De Apostelhoeve onderstreepte vandaag de status van deze proefnotities. “Het wijnmagazine Perswijn organiseert elk jaar een overzichtsproeverij van alle Nederlandse wijnen. De wijnboer ervaart deze beoordeling zoals restaurants uitkijken naar hun beoordeling in de Michelingids.” Dat compliment kan Perswijn in z’n zak steken. Toch gaat de vergelijking niet helemaal op. De culinaire inspecteurs van Michelin bezoeken ongevraagd en onverwachts een restaurant, terwijl wijnboeren zelf kiezen welke wijnen ze insturen voor de overzichtsproeverij.

Blind proeven

Ook beslist een wijnboer óf hij wel wijnen instuurt. Dat doet lang niet iedereen. Een groot deel van de wijnboeren stuurt (nog) geen wijnen in. Toch stonden er dit jaar maar liefst 150 Nederlandse wijnen op de proeftafel. Dat is een record. In de puntenwaardering scoren bekende wijndomeinen opnieuw goed. Daarvoor verdienen ze een grote pluim, want dat geeft aan dat ze elk jaar een puik product produceren. Bij wijnkeuringen proeven de keurmeesters blind. Dat is bij deze overzichtsproeverij van Perswijn helaas niet het geval. Blind proeven van wijnen uit het hele land zou vragen over de objectiviteit van de beoordeling kunnen voorkomen.

Rood

De hoogste beoordeling kregen de Pinot Gris Barriques 2022 van de Apostelhoeve en de Pinot Noir 2022 van de Wijngaardsberg. Beiden wijnen kregen 16 punten. Dat staat voor een zeer goede wijn. De waardering voor de Pinot Noir is bijzonder. Het is de eerste rode wijn uit Nederland die 16 punten scoort. Hoewel 2 domeinen uit het Mergelland er met de hoogste waardering vandoor gaan, komen meteen daarna ook domeinen uit de rest van het land. De Lingerood Cuvée Signature 2018 en 2022 van het Betuws Wijndomein kregen 15,5 punten.

Frisse bubbels

Dat het Nederlandse klimaat zich verdraaid goed leent voor het maken van mousserende wijnen met frisse zuurtjes blijkt wel uit de scores van Domein Holset en Landgoed Heenwerf. Beide specialisten scoren met al hun bubbels ronduit goed. Voor een aantal wijnen kregen ze 15,5 punten. De regent en ook de rondo scoren relatief goed. Dat is de verdienste van Hof van Twente, Hesselink en El Placer. Met name de score van de rondo is opmerkelijk, omdat deze ‘oude’ nieuwe druif door menigeen al afgeschreven werd.

Knap

Ook uit de prima waardering voor een chardonnay en pinot noir uit Gelderland en Overijssel en een cabernet cortis en blend van pinot gris en solaris uit Limburg blijkt dat er iets verandert in de verhouding tussen nieuwe en klassieke rassen. In de overzichtsproeverij kom je wijnen van domein Pietershof tegen. Mooie wijnen, maar ze mogen geen aanspraak maken op de kwalificatie ‘Wijn uit Nederland’. De wijngaard staat in het Belgische Teuven. Domein De Boe stuurde de wijnen van de eerste oogst toe. Daarvan waren er 2 meteen goed voor een score van 14,5 punt. Knap!

Terug naar boven