Nederlandse Wijn Gids is de expert als het gaat om wijn van eigen bodem. Al meer dan zes jaar geven we publieksvoorlichting over Nederlandse wijn. Dat doen wij om te beginnen via dit online domein. Op een laagdrempelige manier laten we je kennis maken met de wereld van de Nederlandse wijn. Daarbij zoeken wij de samenwerking met partners binnen deze wereld, maar koesteren we onze onafhankelijke positie. Op uitnodiging verzorgen we activiteiten rond Nederlandse wijn, zoals excursies, lezingen, proeverijen en workshops onder leiding van een gediplomeerde wijnkenner.
Initiatiefnemer en hoofdredacteur is Nico Schipper. Hij is senior woordvoerder van een grote zorginstelling en kent de wereld van communicatie en journalistiek van binnenuit. De passie voor Nederlandse wijn en een paar wijnopleidingen en masterclasses inspireerden hem om Nederlandse Wijn Gids op te zetten. Hij is vinoloog in opleiding aan de Wijnacademie.
Nico verzamelde mensen om zich heen die een belangrijke rol spelen in de wereld van de Nederlandse wijn. Zij leveren vanuit verschillende expertises een belangrijke bijdrage aan Nederlandse Wijn Gids als columnist of vraagbaak. Het gaat om Kirsten Abels, Diederik Beker, Stan Beurskens, Patrick van der Fits, Barbara Haverkamp, Bas Huisman, Bram van Iterson, Sico de Moel, Bruno Suter, Mart Visscher en Diederik Walhof. De benadering van alle medewerkers sluit aan bij de identiteit van dit online domein.
Nederlandse Wijn Gids heeft een positieve identiteit. Het verhaal van de pioniers van de Nederlandse wijn is intrigerend. Waar haalden zij de moed vandaan om in de jaren ’70 van de vorige eeuw in onze koude en natte kikkerlandje wijn te gaan verbouwen? Inmiddels zijn er in Nederland tientallen wijnboeren die serieuze wijnen maken. Wij delen hun verhalen. Waarom? De kwaliteit van Nederlandse wijn is dik in orde en de smaak meestal verrassend goed. Dat verdient een groter publiek.
Nederlandse wijnboeren zijn akkerbouwers of veehouders die de overstap naar de wijnbouw maakten. Of het zijn mensen zonder agrarische roots, zij-instromers met een droom en een passie voor wijn. Hun dagelijks bestaan is fascinerend. Op het eerste gezicht spat de romantiek er vanaf, maar zij moeten hard werken. Ze voeren soms een oneerlijke strijd met de grillen van het Nederlandse weer. De wijn van eigen bodem oogst steeds meer waardering. Nederlandse wijn is een ambachtelijk en meestal duurzaam product.
In onze achtertuin telen we onze eigen groente en ons eigen fruit. Dat is duurzaam en vertrouwd. Kaas en eieren halen we bij de boer om de hoek. Restaurants serveren met trots verse streekproducten. Lokaal is lekker! Daarom drinken wij ook wijn van eigen bodem. En daarom zetten steeds meer restaurants die op de kaart. Ontdek alles wat je altijd al wilde weten over wijn van eigen bodem op het online domein van de Nederlandse wijn.