Julia Child liet het Amerikaanse publiek in haar boeken en televisieprogramma’s kennismaken met de Franse keuken. “Een goede wijn kan een maaltijd veranderen van ordinair voedsel in een culinair meesterwerk”, zei ze ooit. En zo is het. De Nederlandse wijn & Spijsgids kan daar heel goed bij helpen. Het was vast en zeker een hele klus om dit fraaie gidsje te maken, maar nu ligt er een handzame paperback op de plank. De gids draait om de optimale combinatie van Nederlandse wijnen en gerechten. Foto’s en teksten kietelen je smaakpapillen.
De eerste pagina’s bevatten informatie over de ontwikkeling van de Nederlandse wijnbouw. Ze gaan over de geschiedenis, het klimaat, de druivenrassen en de kwaliteitskeurmerken BGA en BOB. De informatie is kort en bondig en leest makkelijk weg. In het hoofdstukje over druivenrassen worden drie witte en vier blauwe rassen behandeld. Het zijn stuk voor stuk nieuwe druivenrassen. In de Nederlandse wijngaarden vind je natuurlijk veel meer rassen. De belangrijkste daarvan worden wel genoemd, maar niet uitgewerkt.
Geen appelboom
Dat is geen drama, want uiteindelijk draait het in deze gids natuurlijk om de wijn- en spijscombinaties. Die krijgen terecht de meeste aandacht. Toch verdient de inleiding wat meer aandacht. Hier en daar mag de redactie de puntjes op de i zetten. Dat voorkomt onjuiste informatie. Ik lees bijvoorbeeld dat nachtvorst tijdens de bloeiperiode aanzienlijke schade kan veroorzaken. Maar een wijnstok is geen appelboom. De ranken bloeien pas in juni. Dan vriest het niet meer. Maar in april of begin mei kunnen wel de knoppen en de eerste uitlopers schade oplopen.
Recept
De hoofdstukjes over ‘De kunst van het wijnproeven’ en ‘Welke wijn past bij welk gerecht’ bieden in kort bestek veel informatie. Daarna serveert de redactie het hoofdgerecht. Per provincie (uitgezonderd Utrecht) komt er een aantal wijndomeinen voorbij met een selectie van drie wijnen. Met een van die wijnen maakt een regionaal restaurant een ‘favoriete wijn-spijscombinatie’. Die opzet geeft een mooi beeld van de manier waarop je Nederlandse wijnen gastronomisch kan inzetten. In de meeste gevallen wordt het bijpassende gerecht alleen genoemd, terwijl je verlangt naar een recept.
Tweede editie
Dit is de eerste editie van de Nederlandse Wijn & Spijsgids. Daar mag het niet bij blijven. De gids is een aanwinst. Hij laat zien dat je niet om Nederlandse wijnen heen kan. In restaurants en thuis. Nederlandse wijnen zijn in staat om van een ordinair gerecht een culinair meesterwerk te maken. Er zijn voor de tweede editie nog wel een paar verbeterpunten. Het is bijvoorbeeld jammer dat maar 20% van de Nederlandse wijndomeinen in de gids aan bod komt. De meeste grote en toonaangevende domeinen ontbreken.
Buitenlandse druiven
Jammer genoeg hanteert de gids geen duidelijke definitie van ‘Nederlandse wijn’. Twee blends met ingekochte druiven uit het buitenland hebben een prominente plek bij de uitgelichte wijn-spijscombinaties. Dat is relevante informatie voor de lezer, maar wordt niet benoemd. Er zijn meer van dat soort dingetjes. In de gids kom je bijvoorbeeld zogenaamde appel- en frambozenwijn tegen. Maar dat is geen wijn, ook niet als dat wel op het etiket staat. Alleen alcoholische drank die gemaakt is van vergiste druiven mag je wijn noemen.
Feestje
Deze kanttekeningen nemen niet weg dat de Nederlandse Wijn & Spijsgids een mooie aanvulling is op alle boeken en boekjes die al verschenen over wijn van eigen bodem. Dat is een felicitatie aan het adres van Ingrid Terwal waard. Liefhebbers kunnen de gids rechtstreeks bij de initiatiefnemers bestellen. Daarmee haal je een handige hulp bij de pairing van Nederlandse wijnen met smakelijke gerechten in huis. Dat maakt het feestje voor je smaakpapillen alleen maar groter.
Pluspunten
+ Aanvulling op aanbod over Nederlandse wijn
+ Korte en bondige informatie
+ Overzichtelijke indeling
Minpunten
– Ongeveer 40 van de 200 wijndomeinen komen aan bod
– Relevante informatie ontbreekt soms
– The devil is in the details
Titel: De Nederlandse Wijn & Spijsgids 2024
Auteur (redactie): Ingrid Terwal
Pagina’s: 110
Prijs: € 19,95 (exclusief verzendkosten)
Uitgave: In eigen beheer
- 21 juli 2024Het Grote Nederlandse Wijnwandelboek legt de lat hoog
- 30 juni 2024Hoe Onno Kleyn met iedereen aan de wandel gaat
- 13 april 2024Wijn als een Romein bezorgt Ilja Gort huiswerk
- 10 maart 2024Waarom Dennis van den Buijs je pakt met Wijn
- 25 februari 2024Hoe Proeven als een Pro je beter maakt