Krijgen we door het veranderende klimaat betere en meer rode wijn in Nederland? Dat is de vraag van Jolanda van der Linden. Wie kan die vraag beter beantwoorden dan Diederik Beker, onze expert op het gebied van wijn maken? Maar zo makkelijk komt Diederik niet weg. Jolanda heeft nog een vraag. Welke blauwe druif profiteert maar dan andere rassen van klimaatverandering? De grote vraag is of Diederik zich waagt aan een populariteitsprijs voor één druivenras. Jolanda verdient met de selectie van haar inzending voor Wijnvraag van de Maand een fles wijn van eigen bodem. Geniet ervan!
Klimaatverandering zorgt voor hogere temperaturen over een langere periode. Dat ziet Diederik in z’n eigen wijngaard. “Toen we in 2004 begonnen, wisten we dat de stokken in de eerste weken van mei uitliepen. Nu lopen ze in april uit. Dat is geen uitzondering, maar regel. Soms zien we zelfs in de eerste helft van april al nieuwe knoppen. Het groeiseizoen start eerder en loopt langer door. Hogere temperaturen over een langere periode zijn goed voor de rijping van de druiven.”
Niet alleen opwarming
Maar dat is niet het hele verhaal, benadrukt Diederik. “Het gaat bij klimaatverandering echt niet alleen om opwarming. Het gaat alle kanten op, van bijvoorbeeld van langdurige droogte en stevige hagelbuien tot matige nachtvorst in het voorjaar. Een maand geleden zorgde nachtvorst voor nogal wat schade in gebieden waar voorheen eigenlijk nooit nachtvorst was. Eerder was het al warm weer geweest, waardoor de stokken al uitgelopen waren. Opwarming zorgt voor een langere periode waarin nieuwe scheuten gevoelig zijn voor nachtvorst.”
Rijpere druiven
“Per saldo pakt klimaatverandering goed uit voor de rijping van de druiven. Dat durf ik wel te stellen. We hebben een langer groeiseizoen. Daarvan profiteren vooral de blauwe druivenrassen. Voor het maken van rode wijn heb je rijpere druiven nodig dan voor witte wijn, omdat je heel veel gaat doen met de schillen. Die laat je meegisten. Een druif is rijp als de suikers hoog genoeg en de zuren laag genoeg zijn, als de smaakrijpheid aanwezig is en de tannines tot ontwikkeling zijn gekomen. Dat zijn allemaal dingen waarbij de temperatuur een belangrijke rol speelt.”
Beter en meer
“Rode wijn van Nederlandse bodem wordt beter door klimaatverandering. Dat geldt niet vanzelfsprekend ook voor witte wijn. Het risico bestaat dat witte druiven te hoog in de suikers komen. Een witte wijn heeft frisse zuurtjes nodig. Die mag hij niet kwijtraken. Dat risico bestaat bijvoorbeeld bij de solaris. Bij rood speelt dat niet. Dus: ja, er komen betere rode wijnen uit Nederland.” En omdat de omstandigheden voor de teelt beter worden, komt er waarschijnlijk ook meer rode wijn. “Daar kan Jolanda naar uitkijken. Ik kan niet één specifiek ras noemen dat meer profiteert van klimaatverandering dan andere rassen. Alle blauwe druivenrassen hebben baat bij klimaatverandering.”
Stappen vooruit
Diederik vindt het belangrijk om nog één punt te maken. “Dat er meer en betere rode wijnen komen, kun je niet één-op-één linken aan klimaatverandering.” Waarom niet? “De Nederlandse wijnbouwsector ontwikkelt zich enorm. We zetten stappen vooruit in kennis van het wijn maken. De eerste jaren zijn die stappen het grootst, maar inmiddels zetten we de puntjes meer en meer op de i. Dat zorgt óók voor kwaliteitsverbetering. En ja, de stokken in de wijngaard worden ook steeds ouder. Dat is niet het belangrijkste, maar het helpt allemaal mee.”
Diederik Beker
Na de studie Agricultural Business Technology aan de HAS begon Diederik met de teelt van druiven. Het maken van wijn leerde hij in de praktijk. En door het lezen van vakliteratuur, vooral Duitse vakbladen. De wijnen die Diederik maakt oogsten veel waardering. Hij deelt de kneepjes van het vak met beginnende en gevorderde wijnboeren.
Diederik is expert in het maken van Nederlandse wijn.
Uit alle inzendingen voor de Wijnvraag van de Maand kozen we deze keer de vraag van Jolanda van der Linden. Zij verdient hiermee een fles Nederlandse wijn of het boek Wijnroutes Nederland & België. Heb je ook een vraag voor ons team van experts? Je kunt onderstaand contactformulier gebruiken om doorlopend vragen in te sturen. Als we de volgende keer jouw vraag selecteren verdien je ook zo’n fraai boek of mooie fles.
- 29 november 2024Is elke Wijn uit Nederland ook een echte Nederlandse wijn?
- 11 oktober 2024Wat is de impact van mijn glas wijn op natuur en milieu?
- 08 augustus 2024Wat heb je als wijnboer en consument aan een BOB?
- 26 juli 2024Hoe zit het met de gastvrijheid van Nederlandse wijnboeren?
- 26 april 2024Waarom staan er zo weinig Nederlandse wijnen op de kaart?