Het weer laat zich van z’n beste kant zien. Meestal knappen mensen daar van op. In Zuid-Limburg is dat niet vanzelfsprekend. Daar worden steeds meer inwoners stapelgek van racende fietsers, grommende motoren en pruttelende oldtimers. Is het lekker zonnig? Dan trekken hordes toeristen uit het noorden op twee, drie of vier wielen massaal door het Limburgse heuvelland. Ze genieten volop van het binnenlandse buitenland, maar maken helaas ook een hoop kabaal en laten een berg rotzooi achter. Zuid-Limburg is voor hen een groot en gratis pretpark.
Nico Schipper
Bijna twee weken geleden was ik in Maasmechelen (B). In Kasteel van Leut lanceerden de toerismeclubs en overheden van Belgisch en Nederland Limburg de plannen voor een grootse wijnstraat, zoals je die ook in traditionele wijnregio’s tegenkomt. Een prachtig initiatief. Niet alle Limburgers reageerden blij verrast en vrolijk op de plannen. “Nog meer overlast”, riep iemand op Facebook. De gemeente Vaals vroeg inwoners en ondernemers mee te denken. Hoe moet het nu verder? Dat levert ook andere uitspraken op. “We hebben hier niets, alleen het toerisme.”
Kurk
Ondernemers moeten er niet aan denken dat de toeristen niet meer welkom zijn. “Het is een slecht vertrekpunt om het toerisme als overlast te zien.” Het is de kurk waar Zuid-Limburg op drijft. Burgemeester Harry Leunessen van Vaals ziet het dilemma: “Als je konijnen hebt, dan heb je ook de keutels.” Johan Cruyff zou gezegd hebben: “Elk voordeel heb z’n nadeel.” Veel inwoners hebben geen boodschap aan het verdienmodel van ondernemers en overheden. Ze irriteren zich mateloos aan het asociale gedrag van toeristen. En dat is begrijpelijk, want wie sjoen ós Limburg is, begrip toch nemes, es allein de zuderling, dae Limburg leef is.
Groen toerisme
De plannen voor een wijnstraat door Belgisch en Nederlands Limburg hebben ook een economische insteek. Europa maakt het project financieel mogelijk met een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. De droom van de wijnstraat moet over drie jaar werkelijkheid zijn. “De wijnstraat is een perfecte gelegenheid voor groen toerisme en een verdere ontwikkeling van de wijnbouw.” Het lijkt erop dat de toerismeclubs en overheden vooral mikken op fietsers en wandelaars die de route in zes etappes afleggen.
Voorbeeldig
Wijnliefhebbers zijn natuurlijk voorbeeldige toeristen. Ze racen niet, ze grommen niet en ze pruttelen niet. Ze maken geen kabaal en laten geen berg rotzooi achter. Dat is maar goed ook, want de Limburgse bestuurders moeten de komende jaren keuzes maken. Als er niets verandert, moeten ze paal en perk stellen aan het massatoerisme, bijvoorbeeld door het afsluiten van wegen. Doodzonde als het zover moet komen. Kom je onverhoopt een asociale toerist tegen in Limburg? Laat dan vooral horen en zien hoe een fatsoenlijke en normale toerist zich gedraagt!
Foto: Visit Zuid-Limburg
Nico Schipper
Nico kent de wereld van communicatie en journalistiek van binnenuit. Hij volgde een paar wijnopleidingen en masterclasses over (Nederlandse) wijn. Dat inspireerde hem om het online domein van Nederlandse wijn op te zetten. Hij is toegelaten tot de vinologenopleiding van de Wijnacademie.
- 13 december 2024Biologische wijnbouw zet je op het verkeerde been
- 06 december 2024Champagne? Nederlandse bubbels moet je hebben!
- 22 november 2024IJswijn uit Zeeland?
- 01 november 2024Zet de revolutie van AI de wijnbouw op z’n kop?
- 25 oktober 2024Serieus in het kwadraat