Het online domein van de Nederlandse wijn
Plukkers
Nieuws - 21 september 2023

Hoe wijnboeren een leger plukkers mobiliseren

De oogst is begonnen. Eerst gaan de druiven die vroeg rijpen en de druiven voor mousserende wijnen naar binnen. De rest hobbelt daar achteraan. De piek van de pluk ligt ergens tussen 20 september en 20 oktober. In deze periode moeten de vaderlandse wijnboeren een leger van plukkers mobiliseren. Dat valt niet mee, want de plukkers kunnen kiezen uit allerlei verleidelijke arrangementen.

Gelukkig ontdekken steeds meer mensen dat plukken een heerlijke manier is om te onthaasten. Een dag niet achter je bureau, maar lekker in de buitenlucht. Dat is een belevenis. Een enkele wijnboer verkoopt je nog een ticket voor een heus plukevent. Dan ben je een luxe wijnboer-voor-een-dag. De ander trakteert je op een stevige lunch met een glas wijn. En daar zitten allerlei varianten tussenin. Wie wint de concurrentieslag?

Mooi-weer-plukkers

Druiven plukken is meestal een feest van gezelligheid. Dat zie je aan de foto’s op sociale media bij de wervingscampagnes van de wijnboeren. Maar het kan ook anders. De druiven moeten naar binnen. Weer of geen weer. Het kan behoorlijk koud en nat zijn. Mooi-weer-plukkers kan een wijnboer niet gebruiken. Hij heeft plukkers nodig waar hij in alle weersomstandigheden op kan rekenen. Bikkels!

Plukevents

Wijndomein Sint Martinus organiseert plukevents. Daarmee wil het domein voorkomen dat plukkers zich enthousiast aanmelden, maar op een druilerige en koude dag toch thuisblijven. Vorig jaar koos Wijnhoeve De Colonjes in Groesbeek nog voor dezelfde aanpak. Dit jaar niet meer. Overal in het land zijn plukkers nodig. Heb je zin om je handen uit de mouwen te steken en de oogst mee te beleven? Hieronder vind je de plaatsen waar je terecht kunt. Deze pagina actualiseren we regelmatig.

Flevolandse wijn

Flevoland

Plukkers gezocht in Lelystad en Zeewolde

Lelystad
Wijngaard El Placer
Informatie en aanmelding: infor@wijngaardelplacer.nl

Zeewolde
Wijngoed Wilgenhorst
Aanmelding door middel van een appje: 06 53533266

 

Gelderse wijn

Gelderland

Plukkers gezocht in Groesbeek en Nijkerk

Groesbeek
Wijnhoeve De Colonjes
Informatie en aanmelding

Nijkerk
Wijngaard Aan de Breede Beek
Informatie en aanmelding: breedebeek@gmail.com

Limburgse wijn

Limburg

Plukkers gezocht in Lemiers en Vijlen

Lemiers
Wijndomein Holset
Informatie en aanmelding: info@domeinholset.nl

Vijlen
Wijndomein Sint Martinus
Informatie en aanmelding

 

Brabantse wijn

Noord-Brabant

Plukkers gezocht in Kruisland

Kruisland
Landgoed Heenwerf
Informatie en aanmelding

Overijsselse wijn Overijssel

Overijssel

Plukkers gezocht in Balkbrug en Lemelerveld

Balkbrug
De Reestlandhoeve
Informatie en aanmelding: info@reestlandhoeve.nl

Lemelerveld
De Wijnstaete
Informatie en aanmelding: info@dewijnstaete.nl

Vaste groep

Duurzaam telen en met de hand plukken. Daarmee profileren veel kleine wijnboeren zich. Hun wijn is een ambachtelijk streekproduct.  Het komt de kwaliteit van een wijn ten goede als de wijnboer alleen de beste druiven perst. Daar helpen de plukkers hem bij. Zij selecteren de druiven. De onrijpe en rotte bessen pikken ze er tussenuit. Maar dat is een arbeidsintensief karwei. Jan van der Ham van Wijngaard Telgt doet dat met een vaste groep van 60 vrijwilligers.

Oogstmachine

Grote wijngaarden, zoals de Apostelhoeve en de Kleine Schorre, oogsten machinaal. Dat betekent overigens niet dat ze het helemaal zonder vrijwilligers kunnen stellen. De Kleine Schorre gaat meestal met een groep vrijwilligers vóór de oogstmachine uit. Oogsten met de hand is niet per definitie beter dan oogsten met een machine. Als de oogst door het slechte weer snel naar binnen moet is een oogstmachine een uitkomst. Daar kunnen plukkers niet tegenop.

Domeinen die hun informatie ook terug willen zien op deze pagina kunnen de gegevens mailen naar redactie@nederlandsewijngids.nl.

Terug naar boven