Vandaag lanceerde Patrick van der Fits het bedrijf Nederlandse Wijntoer. Het is een dochteronderneming van Nederlandse Streekwijnen, de online leverancier van wijnen uit heel Nederland. Het nieuwe bedrijf biedt arrangementen aan voor een ‘ultieme wijnbeleving in Nederland’, van proeverijen en rondleidingen tot meerdaagse wijnreizen. Patrick is duidelijk over zijn motieven: “Ik ontmoet de mooiste mensen en kom op de mooiste plekjes. Ik zie de pure passie van onze wijnboeren. Dat wil ik aan heel Nederland laten zien. Laagdrempelig en informeel.”
Maar hij is ook een zakenman. “Er zit natuurlijk ook een commerciële kant aan deze stap. Het is amper 5 jaar geleden dat ik de eerste hersenspinsels over de verkoop van Nederlandse wijn had. Inmiddels hebben we met Nederlandse Streekwijnen een sterke marktpositie. Ik zie ook een markt voor Nederlandse Wijntoer. De afgelopen jaren kreeg het wijntoerisme in eigen land een boost. Dat is een effect van COVID. Mensen ontdekten dat je voor een unieke wijnbeleving niet meer naar Frankrijk of Italië hoeft. Dat kan ook in Nederland, dicht bij huis.”
Een succes?
“Waarom gingen we 15 jaar geleden met z’n allen vissen op het wad? Omdat we dat toen leuk vonden. En waarom gingen we 10 jaar geleden met z’n allen mountainbiken in het bos? Nu vinden we het leuk om met z’n allen naar een wijndomein te gaan. Met de auto, met de bus, met de fiets of wandelend. Ons aanbod is heel divers. Er is met elk budget iets te doen.” Patrick verwacht dat zijn initiatief een succes wordt. “Ik hoop dat anderen over twee of drie jaar denken: ‘Verdraaid, waarom hebben wij dat niet bedacht?’ Dan kunnen mensen voor een mooie ervaring bij de wijnboer niet meer om ons heen.”
Bestaande arrangementen
Toch houdt hij een slag om de arm. Het bestaan van een wijnboer bestaat uit werken, werken en nog eens werken. Hij blijft het liefst de baas over zijn eigen agenda. “We kennen elkaar, dus als er twijfel is over dit concept gaan we het gewoon proberen. Ik weet op voorhand ook niet welke arrangementen populair zijn.” Nederlandse Wijntoer biedt geen nieuwe arrangementen aan. “Ik bied alleen bestaande arrangementen aan, die de wijnboeren nu al zelf organiseren. Op de momenten die ze zelf bepalen.” Wat is er dan precies nieuw aan Nederlandse Wijntoer?
No cure, no pay
“Ik faciliteer het platform. Alle boekingen komen bij mij binnen en ik coördineer alles. De wijnboer hoeft er niks voor te doen. No cure, no pay. De wijnboeren betalen vooraf niets. Niet voor de plaatsing van het arrangement en niet voor de administratieve rompslomp. Ik breng de mensen naar de wijnhuizen op een moment dat het de wijnboeren schikt.” En ondertussen profiteert Patrick van de link tussen Nederlandse Wijntoer en Nederlandse Streekwijnen. “Als mensen de wijnen willen kopen, komen ze weer bij mij terecht.”
Marketing
De meeste wijnboeren zien het wel zitten dat Patrick hen ontzorgt. Hij moet van alle markten thuis zijn om zijn bedrijf draaiende te houden. Het gaat niet alleen om druiven telen. Hij moet ook wijn maken. En de wijn ook nog eens aan de man brengen. Bij de horeca of bij particulieren. Niet elke wijnboer wordt daar vrolijk van. “Ik neem een stukje marketing uit handen. Het streven is dat oprecht geïnteresseerde wijnliefhebbers naar hun domein komen. En dan neemt de wijnboer het zelf weer over.” Nederlandse Wijntoer stuurt geen gids mee naar de wijngaard.
Deskundige reisgids
“Dat is niet nodig. Maar als mensen willen dat er een deskundige reisgids meegaat, dan kan dat. Die is niet bij het arrangement inbegrepen. Dat komt er bovenop.” Patrick realiseert zich dat hij zich met Nederlandse Wijntoer in een andere markt begeeft. “Het zit aan de rand van een dagje weg en een korte vakantie. Ik wil niet afhankelijk zijn van de wijnhuizen. Daarom heb ik de boekingen naar me toegetrokken. Hiervoor hebben we straks een kantoor nodig. Dan heb je niet meer te maken met Patrick, maar met het team van Nederlandse Wijntoer.”
- 13 oktober 2024Druivenoogst 2024 is akelig klein in volume en groot in kwaliteit
- 08 oktober 2024Verkoop domein Gravendael buitenkansje voor nieuwe wijnboer
- 24 september 2024Janna Rijpma is de Wijnvrouw van 2024
- 01 september 2024Wijnkeuring van de Lage Landen bewijst dat het bruist in Nederland
- 31 augustus 2024Welke Nederlandse wijnen beoordeelden Duitse keurmeesters?