De smaak van Zeeland proef je in Yerseke, het dorp van mosselen en oesters. In de 19e eeuw bezorgde de oesterteelt het dorp een enorme boost. De stormachtige economische ontwikkelingen deden menigeen denken aan de Goldrush van Klondike. Tegenover de welvaart voor succesvolle ondernemers stond een bak ellende van de gewone man. De sociale tegenstellingen waren groot. Er was werk aan de winkel voor het Leger des Heils, dat toen nog nergens anders in Nederland actief was. Vandaag zit het dorp in rustiger vaarwater. Het is trots op de zilte zaligheden. En schenkt daar nu de Solaris-Johanniter 2021 van eigen bodem bij.
Die mooie wijn komt van Wijngoed Zilte Trots. “We zijn dit eerlijk gezegd heel impulsief begonnen”, vertelde wijnboer Simon Bruijnooge aan de Provinciale Zeeuwse Courant. “Hier stond in 2018 nog een perenboomgaard, maar die raakte versleten. We zagen het niet zo zitten om nieuwe fruitbomen te planten. Maar wat dan wel? We hebben een poosje met het idee rondgelopen om er een schapenweide van te maken, maar onder het genot van een glaasje wijn besloten we om een wijngaard te beginnen.” Inmiddels zijn we 5000 putjes, 800 palen en 32 kilometer draad verder en staat er aan de Grintweg 55 in Yerseke een wijngaard van 1,5 hectare.
Mooie aanvulling
“Het is een mooie aanvulling op al het moois dat ons dorp te bieden heeft”, vinden Simon en Joan Bruijnooge. Al het lekkers uit de Oosterschelde schreeuwde om een bijpassende wijn van eigen bodem. “Daar moet de familie Bruijnooge dan maar voor zorgen”, meende het Zeeuwse stel. Om te beginnen gingen er 4200 stokken van de johanniter en solaris de bodem in. Later kwamen daar nog 800 stuks van de souvignier gris bij. Nieuwe druivenrassen. “We willen echt een kwaliteitswijn maken. Elke tros die we plukken, wordt nog een keer met de hand nagelopen. Alleen de beste druiven blijven over.”
Uitverkocht
Ondanks de beroerde zomer van 2021 was de kwaliteit van de oogst prima. “We hebben besloten om een deel te laten rijpen op barriques.” Het is pas de eerste volle oogst van Zilte Trots. In 2020 produceerde het domein al 400 flessen, maar die tellen niet echt mee. Ze waren overigens wel binnen twee weken uitverkocht. De trots spat van het gouden etiket van de Solaris-Johanniter 2021. En dat mag ook wel. De wijn heeft mooie aroma’s van appel en peer, een klein beetje citrus, meloen en ook wat perzik. Ik snuif een vleugje vanille op. In de verte ruik ik een paar sprietjes gras.
Zilte Trots
In de mond is de Solaris-Johanniter lekker sappig. Hij tintelt op je tong. Het is geen wijn die strak staat van de zuren. Hij heeft een plezierig zoetje en een volle smaak. De subtiele zuren zorgen ervoor dat hij niet log en zwaar wordt. De afdronk is fris en fruitig, met een mooi bittertje. Op de achtergrond betrap ik nog wat tuinkruiden. Kortom, de eersteling van Wijngoed Zilte Trots mag er zijn! De combinatie met zilte lekkernijen uit de Oosterschelde ligt voor de hand. Je moet er even voor naar Yerseke rijden, maar dan heb je ook wat!
Wijn: Solaris-Johanniter 2021
Domein: Wijngoed Zilte Trots
Druif: solaris en johanniter
Serveertemperatuur: 8-10°C
Alcohol: 13,9%
Prijs: € 15,00
- 30 oktober 2024Waarom de Mussenberg flirt met een heuse Sauvignon Blanc
- 23 oktober 2024De schouders van Nederland en de Sueterie Rood Select 2021
- 16 oktober 2024Hoe de grandeur van de clos terugkomt in Souvignier Gris 2022
- 09 oktober 2024Wat de Cabernet 2021 zo vriendelijk en fruitig maakt
- 02 oktober 2024Waarom complexe Gris ook een verleidelijke allemansvriend is