Het online domein van de Nederlandse wijn
Cuvee Kwartet Keulenhof

Cuvee Kwartet bewijst dat het met de skills van Keulenhof wel goed zit

De naam Cuvee Kwartet zet je op het verkeerde been. Het is geen blend van een kwartet, maar van een duo. Waar komt die naam dan vandaan? In 2019 haalde Arjan Stam van Wijngaard Keulenhof in Elst zijn eerste druiven binnen. “Dankzij onze intensieve zorg voor de druiven konden we na 2 jaar al oogsten.” Het volume stelde in 2019 nog niet zo veel voor. Er gingen maar liefst 4 druivenrassen de fles in. “We hebben in totaal 512 flessen gebotteld.” Maar Arjan was natuurlijk enorm trots op de eerste wijn uit zijn eigen wijngaard.

Cuvee Kwartet verwijst naar de 4 druiven in Wijngaard Keulenhof, die stuk voor stuk een plekje kregen in de eerste jaargang:  cabernet cortis, muscaris, sauvignac en souvignier gris. Maar dat is niet het hele verhaal. Arjan en zijn vrouw Ingrid zijn de 4e generatie fruittelers op de boerderij in Elst. Daarmee is de naam ook een eerbetoon aan hun voorgeslacht. En een goede reden om de naam van de wijn niet meer te veranderen.

Revelatie van 2021

In 2020 haalde Arjan zijn 2e oogst binnen. Die leverde meer volume op. Naast de Cuvee Kwartet van de muscaris en souvignier gris maakte hij ook de Mussenberg en de Optimum. Deze 3 wijnen vielen bij de Wijnkeuring van de Lage Landen in 2021 meteen in de prijzen. De Optimum, een rosé van cabernet cortis en muscaris, werd zelfs uitgeroepen tot beste rosé van Nederland. Dat verklaart waarom de Nederlandse Wijnwinkel het ambitieuze bedrijf van Arjan de revelatie van 2021 noemt. Maar de wijnboer zelf blijft nuchter: “We hadden een fantastische zomer in 2020, dus het is ook een momentopname.”

Lef

Tegelijk beseft hij verdraaid goed dat de wijnen bij vergelijkbare omstandigheden als in 2020 alleen maar beter zullen worden.  Hoe ouder de stokken, hoe beter de smaak! “Dit is nog maar het begin. De druiven krijgen de komende jaren meer smaak. Het wordt alleen maar mooier.” Het succes komt Arjan niet aanwaaien. “Om een goede wijn te maken, moet elk stapje in het productieproces kloppen. Dat begint al bij de bodem. Daar hebben wij bij de start van onze wijngaard al in geïnvesteerd. En je moet het lef hebben om de druiven te laten hangen, totdat ze helemaal rijp zijn. Het moment van de oogst is cruciaal.”

Tintelend en tropisch

Een zwaluw maakt nog geen zomer. Maar ook de Cuvee Kwartet 2021 scoorde een zilveren medaille tijdens de Wijnkeuring van de Lage Landen. Ondanks een beroerd groeiseizoen. Het zit dus wel goed met de skills van Wijngaard Keulenhof! De kleur van de editie van 2020 is strogeel. Ik snuif meteen tintelend frisse aroma’s op. Niet alleen groen fruit, maar ook tropische tonen. Ik ruik vooral grapefruit en meloen en zelfs een beetje ananas. En er zweeft iets bloemigs en een klein beetje rozemarijn door de lucht. Verrassend!

Betuwe

In de mond is de Cuvee Kwartet de Betuwe op z’n best: vol en sappig en bomvol fruit. Ik proef appel en peer en ook limoen, lychee en een beetje mandarijn. De wijn is plezierig strak. Met frisse en mooie zuren. Prikkelend. Hij heeft een bescheiden zoetje en een duidelijk bittertje, dat ik link aan grapefruit en meloen. In de verte proef ik iets van anijs. De afdronk heeft een mooie lengte. De Cuvee Kwartet doet het goed als aperitief of in combinatie met een salade of vis. Ben je in de buurt van Elst? Rijd dan even langs voor een paar flessen. Daar krijg je geen spijt van.

Proefnotitie 4

Wijn: Cuvee Kwartet 2020
Domein: Wijngaard Keulenhof
Druif: muscaris en souvignier gris
Serveertemperatuur: 8-10°C
Alcohol: 13,5%
Prijs: € 15,00-17,50

Terug naar boven