Het online domein van de Nederlandse wijn
Plukkers gezocht
Nieuws - 13 september 2022

Plukevents als wondermiddel in de strijd om de plukkers?

Een kop met een knipoog. En een serieuze ondertoon. De vaderlandse wijnboeren moeten een leger van plukkers mobiliseren om de oogst binnen te halen. Dat lukt meestal aardig, omdat steeds meer mensen ontdekken dat plukken een heerlijke manier is om te onthaasten. Een dag niet achter je bureau, maar lekker in de buitenlucht. Dat is een belevenis! De ene wijnboer verkoopt je een ticket voor een heus pluckevent. Dan ben je een luxe wijnboer-voor-een-dag. De ander trakteert je gratis op een stevige lunch met een glas wijn. Puur en recht-toe-recht-aan. Wie wint de concurrentieslag?

De oogst is begonnen. Nu gaan de druiven die vroeg rijpen en die voor mousserende wijnen naar binnen. De rest hobbelt daar achteraan. De piek van de pluk ligt ergens tussen 15 september en 15 oktober. De meeste wijndomeinen publiceerden hun plukmomenten al op sociale media. Daarmee staat het moment dat de druiven eraf gaan vast. Weer of geen weer. Een aantal wijnboeren heeft een vaste groep vrijwilligers klaarstaan om de klus te klaren.

Duurzaam en ambachtelijk

Duurzaam telen en met de hand plukken. Daarmee profileren veel kleine wijnboeren zich. Hun wijn is een ambachtelijk streekproduct! Het komt de kwaliteit van een wijn ten goede als de wijnboer alleen de beste druiven perst. Daar helpen de plukkers hem bij. Zij selecteren de druiven. De onrijpe en rotte bessen pikken ze er tussenuit. Maar het is wel een arbeidsintensief karwei.  Jan van der Ham van Wijngaard Telgt in Ermelo vertelde tijdens de Wijnkeuring van de Lage Landen met een big smile weten dat hij een beroep kan doen op een vaste groep van 60 vrijwilligers. Daar zijn veel wijnboeren jaloers op.

Oogstmachine

Grote wijngaarden, zoals de Apostelhoeve en de Kleine Schorre, oogsten machinaal. Dat betekent overigens niet dat het helemaal zonder vrijwilligers kunnen stellen. De Kleine Schorre gaat meestal met een groep vrijwilligers vóór de oogstmachine uit. Wijndomein Sint Martinus doet een deel van de druivenoogst machinaal. Oogsten met de hand is niet per altijd beter dan oogsten met een machine. Als een groot wijndomein de oogst zo snel mogelijk binnen moet halen vanwege schimmeldruk of slecht weer is een oogstmachine een uitkomst. Daar kunnen plukkers niet tegenop.

Nieuw fenomeen

De meeste wijnboeren hebben een financiële reden om met de hand te oogsten. De investering in een dure oogstmachine is voor een klein domein niet op te brengen. Daarom werven de wijnboeren nu volop plukkers. Meestal online, via Facebook. Soms met een speciale plukkersnieuwsbrief. Een nieuw fenomeen zijn de plukevents, zoals bijvoorbeeld  Landgoed Overst in Voerendaal en Wijndomein Sint Martinus in Vijlen (Limburg) die organiseren. Plukkers betalen tussen de 20 en 30 euro voor een unieke ervaring. Ze worden luxe wijnboer-voor-een-dag.

Gratis

Het lijkt erop dat de plukevents in een behoefte voorzien. “Wees er snel bij, want de tickets zijn snel op”, meldt de website van Sint Martinus. Er zijn natuurlijk ook plukkers die kiezen voor een minder gelikte ervaring en de hand liever op de knip houden. “De oogst is een feestje. Onze plukkers komen niet voor niks elk jaar terug. Deelname is en blijft gratis”, aldus Jules Nijst van Domein De Wijngaardsberg in Ulestraten (Limburg). “We plukken vanaf nu tot begin oktober alle weekenden.”

Plukkers gezocht!

Bijna overal in het land kun je terecht als je wijnboer-voor-een-dag wil zijn. Naast bovenstaande wijndomeinen weten we zeker dat ook deze bedrijven nog plukkers zoeken voor de komende weken: Domein Hof te Dieren  en Wijnhoeve De Colonjes in Groesbeek (Gelderland),  Wijngoed Wilgenhorst in Zeewolde (Flevoland), Domein Aldenborgh in Eys, Domein Holset in Vaals en Wijngaard Raarberg in Meerssen (Limburg), Domaine De Brabantse Wal in Ossendrecht en Landgoed Heenwerf in Kruisland (Noord-Brabant), De Reestlandhoeve in Balkbrug (Overijssel) en Landgoed De Catharinahoeve in Waterlandkerkje (Zeeland). Belangstelling om de oogst mee te beleven? Steek je vinger op door een berichtje te sturen naar het mailadres.

@Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven