Pasen staat voor de deur. Dat betekent dat veel wijndomeinen zich vanaf nu weer van hun beste kant laten zien. Die van de gastvrijheid! Iedereen is welkom voor een rondleiding over het domein of een genietmomentje op het terras. Job en Neeltje Huisman ontvangen je op hun wijnboerderij in Drempt: ’t Heekenbroek. Elke vrijdag, zaterdag en zondag kun je er terecht van 12:00-17:00 uur. Bijvoorbeeld om te genieten van deze Noorderlicht Rood 2017. En bevalt het genieten zo goed dat je niet meer weg wilt? Dan boek je gewoon hun bed & breakfast.
Het duo in Drempt weet inmiddels waar Abraham de mosterd haalt. In 2006 begonnen ze hun wijnavontuur. Na 22 jaar weten de twee precies wat de moeten doen en laten om een goede wijn te maken, buiten in de wijngaard en binnen in de kelder. “Het is hard werken. Soms zijn we om 22:00 uur ’s avonds nog niet klaar. Maar de vrijheid en het één zijn met de natuur maken ons werk bijzonder.” Voor de Huismannen is de wijn niet alleen hun eigen procuct. “We maken de wijn samen met de natuur.”
Duurzaam
Drempt ligt in de Achterhoek. Dat is één van de regio’s waar je veel wijngaarden vindt. De wijnboeren in de regio kiezen vooral voor nieuwe druivenrassen. Die doen het beter in ons lastige klimaat. En dat maakt het makkelijker om duurzaam te werken. Spuiten is meer uitzondering dan regel. Bij de verbouw van klassieke druivenrassen moeten wijnboeren veel vaker spuiten. De Noorderlicht Rood 2017 draagt het kwaliteitskeurmerk Beschermde Geografische Aanduiding Gelderland.
Scherpe kantjes
De wijn zit in een mooie fles met kurk. Het fraaie etiket is ontworpen door kunstenaar Henk Hulshof. De Noorderlicht Rood 2017 is gemaakt van de pinotin. Dit nieuwe ras is familie van de pinot noir. De Zwitser Valentin Blattner ontwikkelde deze druif omdat hij niet langer wilde spuiten. Als de pinotin eenmaal in de fles zit, doet z’n fruitigheid denken aan de pinot noir. Maar hij is meestal wranger. Wijnmaker proberen af te rekenen met die scherpe kantjes door de wijn op hout te laten rijpen. Daar hebben Job en Neeltje Huisman bij deze Noorderlicht Rood 2017 niet voor gekozen.
Stevige regenbui
In het glas is het verschil met de ‘lichte’ pinot noir meteen zichtbaar. Deze wijn is paarsrood. Intens van kleur. Ik snuif aroma’s van rood en zwart fruit op: kersen en bosbessen. En een vleugje framboos. In de verte bespeur ik ook wat aardse tonen. Ze doen denken aan een herfstbos na een stevige regenbui. In de mond is de Noorderlicht Rood 2017 rond en zacht. Niks geen wrange smaak! De tannines zijn zacht. Ik proef rood fruit en cassis. De wijn heeft iets kruidigs en rokerigs met voorzichtige hints van chocola en koffie.
Koel serveren
De afdronk is gemiddeld. De smaak van frisse framboos overheerst. Wat meer op de achtergrond proef ik een pepertje. De jaren hebben deze Noorderlicht Rood 2017 goed gedaan. Hij is misschien een beetje vlak, maar mooi op dronk. Deze wijn kun je prima solo drinken of in combinatie met een traditioneel Italiaans gerecht. Serveer hem koel. Dan komen de fruitige aroma’s nog beter uit de verf. Koop en proost!
Wijn: Noorderlicht Rood 2017
Domein: Wijnboerderij ‘t Heekenbroek
Druiven: pinotin
Serveertemperatuur: 14-16°C
Alcohol: 12,0 %
Prijs: € 15,79
@Nederlandsewijngids.nl
- 30 oktober 2024Waarom de Mussenberg flirt met een heuse Sauvignon Blanc
- 23 oktober 2024De schouders van Nederland en de Sueterie Rood Select 2021
- 16 oktober 2024Hoe de grandeur van de clos terugkomt in Souvignier Gris 2022
- 09 oktober 2024Wat de Cabernet 2021 zo vriendelijk en fruitig maakt
- 02 oktober 2024Waarom complexe Gris ook een verleidelijke allemansvriend is