Er staat een wijn van domein Sint Martinus op tafel: Johannes 2018. De wijn is gemaakt van 3 nieuwe druivenrassen: carbernet cantor, cabernet cortis en pinotin. Dat soort wijnen is de corebusiness van Sint Martinus. De wijnwereld is nogal conservatief en traditioneel. Dat is heel charmant en romantisch, maar wijnmaker Stan Beurskens heeft er geen boodschap aan. Hij is meer van de innovatie en experimenteert volop met nieuwe druivenrassen. “We zoeken net zo lang totdat we de holy grape gevonden hebben.”
Daarmee doelt Stan op het druivenras dat in combinatie met het Nederlandse terroir de smakelijkste wijnen oplevert. Veel collega’s beneden de grote rivieren kiezen voor klassieke druivenrassen. Stan maakt bewust een andere keuze: “Nederlanders letten steeds meer op de ecologische impact van wat ze eten en drinken.” De teelt van nieuwe rassen is duurzamer. De rassen zijn eerder rijp en minder gevoelig voor schimmels. Dat betekent dat wijnboeren minder hoeven te spuiten.
Interessant
Niet iedereen staat te juichen bij de innovatieve aanpak van Stan. En dat maakt het kleine wereldje van de Nederlandse wijn zo interessant! Als elke wijnboer zijn energie richt op het maken van z’n eigen wijn, kan de consument kiezen uit een gevarieerd palet. De nieuwe druivenrassen zijn niet zo bekend als de chardonnay en de pinot noir. En daarom misschien minder bemind. Daarom zet Stan niet de naam van de druiven op het etiket. Hij vernoemt een aantal van zijn wijnen naar mensen die hem dierbaar zijn.
Hans Beurskens
De naam van de Johannes 2018 verwijst naar de man waarmee het allemaal begon op domein Sint Martinus: Hans Beurskens, de vader van Stan. Junior besloot in de voetsporen van senior te treden: “Mijn vader had er zoveel bloed, zweet en tranen in zitten. Dat kon ik niet zomaar weggooien.” En met succes. De wijnen van Stan zijn gewoon goed. Sommelier Koen van der Plas: “Ze kloppen en zijn vreselijk precies. Een voorbeeld is de Johannes, een van de mooiste rode wijnen die we op dit moment hebben. Daar doe je iedereen een plezier mee.”
Fruitboomgaard
De Johannes 2018 zit in de herkenbare stoere en zware fles van Sint Martinus. Met het vertrouwde etiket in ruitvorm en de Limburgse leeuw. Nadat de kruk van de fles is, komt de wijn maar moeizaam los. Maar na een handvol minuten komt de hele fruitboomgaard van Flipje uit Tiel voorbij. Ik snuif rood en zwart fruit op. Bessen en bramen en kersen. Op de achtergrond bespeur ik een beetje vanille en wat aardse tonen. En leer. Het is een stevig bouquet. Dat maakt nieuwsgierig.
Krachtig en volwassen
De kleur van de wijn is donker paars. In de mond doet hij me meteen denken aan een mooie wijn uit de Bourgogne met veel rood en zwart fruit, een klein beetje hout en milde tannines. Ik proef naast het fruit ook noten en tabak. En op de achtergrond iets van hooi. De frisse zuren scheppen een mooie balans. De afdronk heeft een mooie lengte, zacht en zonder bittertje. De Johannes 2018 is op dronk, maar zo’n krachtige en volwassen wijn kun je ook nog wel even bewaren.
Topper
Dit is een meesterwerkje, een van de beste rode wijnen van Nederland. De Johannes 2018 is gemaakt van een nieuw druivenras, maar gewoon ont-zet-tend lekker. Niks geen foxy aroma! Hij blijft overeind naast klassiekers van eigen en van vreemde bodem. Heerlijk bij een stuk lamsvlees, al dan niet gestoofd. Dit is een topper met klasse en smaak. In een nieuwe traditie. Helaas is de Johannes elk jaar weer snel uitverkocht. Zo goed valt hij blijkbaar in de smaak!
Wijn: Johannes 2018 van Sint Martinus
Druiven: cabernet cantor, cabernet cortis en pinotin
Serveertemperatuur: 15-18°C
Alcohol: 14 %
Prijs: € 21,90
@Nederlandsewijngids.nl
- 27 november 2024Hoe de Johannes 2019 de droom van Hans Beurskens waarmaakt
- 30 oktober 2024Waarom de Mussenberg flirt met een heuse Sauvignon Blanc
- 23 oktober 2024De schouders van Nederland en de Sueterie Rood Select 2021
- 16 oktober 2024Hoe de grandeur van de clos terugkomt in Souvignier Gris 2022
- 09 oktober 2024Wat de Cabernet 2021 zo vriendelijk en fruitig maakt