Minder volume. Maar prima kwaliteit. Dat lijkt de voorlopige conclusie in een uitdagend wijnjaar, waarin koude en regen de wijngaarden teisterden. Nu is de oogst in volle gang en hier en daar zelfs al voorbij. Wat betekenen de extreme weersomstandigheden in het voorjaar en de zomer voor het wijnjaar 2021? Een rondje langs de velden maakt duidelijk dat de meeste wijnboeren de lakmoesproef goed doorstaan. “De nachtvorst in mei zorgde voor meer dan een halvering van onze oogst. De kwaliteit van de trossen is prima, maar het volume een stuk minder,” aldus Paul Bosse van Domaine De Brabantse Wal.
De Duitse en Franse collega’s van onze wijnboeren hadden ook te kampen met koude en regen. De late nachtvorst was een ramp voor veel Franse wijnboeren. En de zware regenval in de zomer zorgde in Duitsland voor apocalyptische situaties. De oogst is 30 tot 50 procent kleiner dan in voorgaande jaren. Dat heeft invloed op de kwantiteit van de wijn.
Hard werken
Late nachtvorst is voor Nederlandse wijnboeren een bekend fenomeen. In tegenstelling tot de Franse collega’s passen zij steeds meer nachtvorstberegening toe. Dat voorkomt schade aan het fruit. De kleddernatte zomer stelde hoge eisen aan het loofwandbeheer in de wijngaard. Het groeizame weer veranderde wijngaarden in een groene zee van blad, waardoor de druiven amper konden drogen. “Het was hard werken, maar het is gelukt: er hangt mooi en gezond fruit,” aldus Jules Nijst van De Wijngaardsberg in Ulestraten.
Kennis en ervaring
Zo’n uitdagend wijnjaar is voor wijnboeren een lakmoesproef: verstaan zij hun vak? Lukt het om zelfs onder extreme omstandigheden goede en rijpe druiven te oogsten? De tussenbalans ziet er goed uit. De kennis en ervaring van Nederlandse wijnboeren nemen toe. Sint Catharinadal in Oosterhout meldt: “Veel minder druiven dan in voorgaande jaren, maar de kwaliteit is buitengewoon goed.” Dat is ook de teneur bij de Reestlandhoeve in het Overijsselse Balkbrug, die eerder moest oogsten dan gepland vanwege een paar dagen regen in september: “Ondanks de omstandigheden verwachten wij toch een goede oogst.”
Alles anders
Het volume is niet alleen kleiner door de nachtvorst. Het is ook de keuze van de wijnboer, die voortkomt uit de minder goede condities voor de rijping van de druiven. Onder ideale omstandigheden is het niet te koud en niet te warm, niet te nat en niet te droog. Maar in het jaar van de lakmoesproef is alles anders. “Normaal gesproken laten we ongeveer 15 kwalitatief goede trossen hangen per struik, maar dat zijn er nu een stuk of 10. Maar wat er hangt heeft kwaliteit. Daar kunnen we prima wijn van maken,” aldus Stan Beurskens van Sint Martinus.
Onrijpe druiven
De mooie septembermaand zorgde er nog voor dat de druiven goed konden rijpen, maar dat was niet overal voldoende. Domein De Koen in Langedijk: “De souvignier gris is later rijp dan de solaris. Hij is vorige week teruggebracht naar 1 tros per tak in de hoop dat die ene tros nog rijp wordt. Er is bijna 2 ton onrijpe druiven weggeplukt. Nu maar hopen dat het mooie herfstweer terugkomt.”
- 13 oktober 2024Druivenoogst 2024 is akelig klein in volume en groot in kwaliteit
- 08 oktober 2024Verkoop domein Gravendael buitenkansje voor nieuwe wijnboer
- 24 september 2024Janna Rijpma is de Wijnvrouw van 2024
- 01 september 2024Wijnkeuring van de Lage Landen bewijst dat het bruist in Nederland
- 31 augustus 2024Welke Nederlandse wijnen beoordeelden Duitse keurmeesters?