De 1e oogst van Zeeuws wijndomein Zilte Trots in Yerseke was binnen 2 weken uitverkocht. Op 4 september ging de wijn in de verkoop en op 20 september was er al geen fles meer te krijgen. Dat is misschien iets minder bijzonder dan het lijkt, want de opbrengst van een 1e oogst is beperkt. In dit geval ging het om 400 flessen met een blend van de populaire johanniter en solaris. De komende jaren moet de wijngaard 5.000 flessen per jaar opleveren. Daar gaan de 800 stokken van de souvignier gris zeker bij helpen. Die zijn dit voorjaar aangeplant.
Yerseke is bekend van de mossel- en oestercultuur. De lokale restaurants zijn populair bij toeristen uit het hele land. Het enige wat er nog ontbrak, was een mooie wijn van eigen bodem bij de lekkernijen uit de zee. “Daar moet de familie Bruijnoge dan maar voor zorgen,” dachten Simon en Joan.
Zeeland
Het gaat goed met de wijnbouw in Zeeland. Zeeuws wijndomein De Kleine Schorre in Dreischor hoort bij de absolute top van Nederland. Meer bescheiden wijngaarden, zoals De Toffe Peer in Driewegen en Westerhoeve in Oostkapelle maken ook mooie sier met hun wijnen. Nu heeft de provincie er 2 ambitieuze nieuwkomers bij. Naast Wijngoed Zilte Trots (1,5 hectare) op Zuid-Beveland is dat Wijngoed De Boe (3,8 hectare) in Koudekerke op Walcheren. Zilte Trots koos voor nieuwe druivenrassen en De Boe vooral voor klassiekers.
Van perenbomen naar druivenstokken
Simon en Joan Bruijnoge van Zilte Trots begonnen heel impulsief aan hun wijnavontuur. In 2018 stond er nog een perenboomgaard op het perceel waar nu druivenstokken staan. De productie van de perenbomen liep terug. “We zagen het niet zitten om nieuwe fruitbomen te planten,” bekent Simon. Onder het genot van een glas wijn besloot hij samen met Joan om een wijngaard te beginnen. “Dat is een mooie aanvulling op het moois dat ons dorp al te bieden heeft.”
32 kilometer
Het bleek makkelijker gezegd dan gedaan. “Maar wie a zegt moet ook b zeggen.” Na het rooien van de perenboomgaard en het bewerken van de bodem, begon het echte werk. Daarbij kregen Simon en Joan hulp van hun kinderen en vrienden. Er gingen 800 palen de grond in en er werden 4200 gaten voor de druivenstokken gegraven. Allemaal handwerk. Slopend! En dan was er ook nog 32 kilometer draad nodig om de wijnranken te leiden. “Dat is een eind hoor, zo’n beetje van hier tot aan Vlissingen.”
Kwaliteitswijnen
Zeeuws wijndomein Zilte Trots wil kwaliteitswijnen maken. “Elke tros die we plukken wordt nog een keer met de hand nagelopen, zodat alleen de beste druiven overblijven.” De opbrengst van de wijngaard gaat naar Sint Martinus in Vijlen. Daar maakt de Limburgse ‘wijnprofessor’ Stan Beurskens er een wijn van Zeeuwse origine van. “Het werk in de wijngaard bepaalt voor 70% de kwaliteit van de wijn,” benadrukt Simon. “De oogst doen we helemaal zelf en dat blijven we ook doen.”
@Nederlandsewijngids.nl
- 13 oktober 2024Druivenoogst 2024 is akelig klein in volume en groot in kwaliteit
- 08 oktober 2024Verkoop domein Gravendael buitenkansje voor nieuwe wijnboer
- 24 september 2024Janna Rijpma is de Wijnvrouw van 2024
- 01 september 2024Wijnkeuring van de Lage Landen bewijst dat het bruist in Nederland
- 31 augustus 2024Welke Nederlandse wijnen beoordeelden Duitse keurmeesters?