De uitslag van de Wijnkeuring van de Lage Landen doet vermoeden dat de mousserende wijn zich ontpopt als het paradepaardje van de Nederlandse wijnbouw. Van de 16 gouden medailles voor Nederlandse wijnen waren er 7 voor een mousserende wijn. De wijnmakers stuurden maar liefst 39 mousserende wijnen in. En daar komen nog eens 12 parelwijnen bij. Het Nederlandse klimaat leent zich voor het maken van sprankelende wijnen. Daar lijken de wijnmakers van overtuigd. Nu de consument nog.
Niet eerder stuurden de wijnmakers zoveel mousserende wijnen in. De flessen van mousserende wijnen en van parelwijnen barsten allebei van de bubbels. Toch is er een groot verschil. De productiemethode van parelwijnen is minder arbeidsintensief en de druk in de fles is lager. Daarom verdient niet elke wijn de benaming ‘mousserende wijn’. De prijs van een ‘eenvoudige’ parelwijn is lager dan die van een mousserende wijn. De buitenkant van de fles illustreert het verschil. Een mousserende wijn heeft een muselet. Dat is een ijzeren kapje (agraaf) met ijzerdraad (draadkorf). Een parelwijn heeft een kurk met een touwtje.
Cruciale zuren
Een koel klimaat is bij uitstek geschikt voor het maken van sprankelende wijnen. Het zorgt voor frisse en mooie zuren. Die zijn cruciaal voor een goede mousserende wijn. Er is nooit een overdosis aan suiker. Het Nederlandse terroir is daarom uitermate geschikt voor het maken van sprankelende wijnen. Dat verklaart dat een aantal wijnbedrijven zich specialiseert in het maken van mousserende wijnen, zoals Domein Holset. De flessen van het bruisend wijnhuis waren goed voor 1 gouden en 2 zilveren medailles. Stan Beurskens uit Vijlen was de grote winnaar. Hij ging met 5 gouden en 2 zilveren medailles voor zijn sprankelende wijnen naar huis.
Noordelijk fris
De wijngaarden beneden de grote rivieren maken de meeste mousserende wijnen. Meestal van klassieke druivenrassen. De Riesling Brut van de Apostelhoeve in Maastricht en de Brut de Zélande van de Kleine Schorre in Dreischor zijn mooie voorbeelden. Maar ook wijnmakers in het noorden van het land maken uitstekende mousserende wijnen van nieuwe rassen, zoals de johanniter. De Brûswyn van De Frysling in Twijzel is een veelgeprezen voorbeeld van zo’n noordelijke mousserende wijn met prachtige zuren. Hij werd tijdens de Wijnkeuring van de Lage Landen beloond met zilver.
Niet representatief
Het aantal inzendingen en de uitslag van de Wijnkeuring van de Lage Landen wijst op een opmars van sprankelende wijnen. Toch is dat nog maar het halve verhaal. Een aantal producenten van mousserende en parelwijnen stuurde geen wijnen in, zoals Landgoed Heenwerf in Kruisland, MinZeven in Lelystad en Wijnhuis Raarberg in Maastricht. De kwantitatieve en kwalitatieve groei van de mousserende en parelwijnen van eigen bodem is nog groter van de uitslag van de Wijnkeuring van de Lage Landen doet vermoeden.
Een heel jaar lang
Daar ligt wel een uitdaging voor de wijnmakers, want de Nederlandse consument drinkt vooral bubbels tijdens feestdagen. En kiest dan ook nog eens voor dure import uit Frankrijk of Italië. Dat is jammer en ook helemaal niet nodig. Sprankelende wijnen zijn het paradepaardje van de Nederlandse wijnbouw. Je kunt ze het hele jaar door goed combineren met allerlei gerechten. Een mousserende wijn is een verfrissende schoonmaak voor je mond. Daardoor combineert hij goed met vette gerechten. Bubbels versterken pittige smaken. Dat maakt ze een goede begeleider van niet al te kruidige gerechten.
@Nederlandsewijngids.nl
- 24 september 2023Wat de waarde is van medailles uit Wenen
- 10 september 2023Meer goud dan ooit bij Wijnkeuring van de Lage Landen
- 04 september 2023Wat de Wijnkeuring van de Lage Landen in petto heeft
- 14 augustus 2023Waarom een wijnboer uit Drempt blij is met goud voor Brut
- 16 oktober 2022Weense medailles voor wijnmakers uit Limburg en Overijssel