Er zit weer groei in het aantal Nederlandse wijngaarden. En ook bestaande wijngaarden breiden uit. In dit koude voorjaar werden meer dan 73.500 wijnstokken aangeplant. Dat is een uitbreiding met pakweg 18 hectare voor de Nederlandse wijnbouw. De groeispurt is in kaart gebracht door Peetra van der Knaap, vinoloog en wijnschrijver. Wijnboeren tonen geen uitgesproken voorkeur meer voor klassieke of nieuwe druivenrassen. Dat is opmerkelijk. Steeds vaker kiezen ze voor een gecombineerde aanplant. Ook boven de grote rivieren. Een andere trend is dat er met name in het zuiden ‘nieuwe’ klassieke rassen binnenkomen, zoals chenin blanc en merlot.
Overal in het land leggen wijnboeren nieuwe wijngaarden aan, zoals Domein Bergen (Noord-Holland), Wijngaard Kötter (Overijssel) en Wijndomein De Boe (Zeeland). Tot nu toe waren er wijnboeren met een uitgesproken voorkeur voor klassieke of nieuwe druivenrassen. Dat leverde enige animositeit op. Nu lijken de dames en heren de strijdbijl te begraven. Wijngaard Kötter in Oldenzaal start met zowel de klassieke pinot noir als de nieuwe souvignier gris. Die trend is ook zichtbaar bij de groeispurt van bestaande wijngaarden, zoals Domein Holset (Limburg), Wijngaard De Tappenmars (Overijssel) en Wijngaard Westerhoeve (Zeeland).
Oude bekenden en vreemdelingen
Het is opvallend dat er ook boven de grote rivieren een toenemend vertrouwen is in de opbrengst van klassieke rassen. Met name pinot noir. Dat moet met de gemiddelde stijging van het aantal zonuren en de temperatuur te maken hebben. Beneden de grote rivieren durven wijnboeren het sinds 2020 zelfs aan om ‘oude bekenden’ aan te planten die we in de Nederlandse wijnbouw nog niet of nauwelijks zagen, zoals de witte chenin blanc, sauvignon blanc en sémillon. En de blauwe cabernet sauvignon en merlot. Over de hele linie ‘experimenteren’ wijnboeren ook met andere en vaak onbekende rassen. Een voorbeeld is Wijngaard Dassemus, die koos voor de aanplant van de Zwitserse rassen divico en divona. Domein Bergen opteerde voor de Tsjechische laurot en de vrij zeldzame sauvitage. Maar ook de calardis blanc, pineau d’aunis en savignin zijn vreemdelingen op Nederlandse bodem.
- 15 augustus 2024De druiven verkleuren en de agressieve indringers liggen op de loer
- 29 juli 2024Het mysterie van de Romeinen en de wijnbouw in Limburg
- 07 juli 2024Hoe ontbladeren de wijnstok op standje zuinig zet
- 22 juni 2024Hoe smaakt rosé van Nederlandse bodem?
- 12 mei 2024Feiten en fabels over de afsluiter van de fles Nederlandse wijn