Paul Nieuwenhuis uit Doetinchem stopt ermee. Na de Suzuki-vlieg in 2014 en de extreme droogte en warmte in 2018 en 2019 was de coronacrisis er te veel aan. Hij zet Wijngaard Duetinghem 838 te koop. De passie is weg. “Ik beleefde door de grillen van ‘moeder natuur’ steeds minder vreugde aan het werk, maar corona was de laatste druppel,” bekent de wijnboer. Nu staat de wijngaard te koop. En als er in april geen overnamekandidaat is, moet Nieuwenhuis zijn ranken rooien.
De Achterhoek is een van de vooraanstaande wijnregio’s in Nederland. In een stuk ‘nieuwe natuur’ in de buurt van de Kruisbergse bossen ligt sinds 2006 de eerste professionele wijngaard van Doetinchem. De naam verwijst naar de eerste notering van de stad Doetinchem in 838: Villa Duetinghem. De wijngaard is een hectare groot en ligt op een prachtige plek aan de oevers van de Oude IJssel. De bodem bestaat uit rivierklei en zand.
Geluksmoment
Wijnboer Paul Nieuwenhuis koos bij de start voor de aanplant van zeven nieuwe druivenrassen. Naast de witte Cabernet Blanc, Johanniter, Riesel en Solaris kregen ook de rode Pinotin, Cabernet Cortis en Cabertin een plekje. Hij beleefde zijn grootste plezier aan het proeven van zijn zelfgemaakte wijnen: “Als je na een periode van hard werken en lang wachten de eerste slok van een nieuw oogstjaar neemt. Dat is een geluksmoment!”
Drie rampjaren
Tegenover die geluksmomenten stonden drie rampjaren. In 2014 vernietigde de Suzuki-vlieg bijna zijn hele oogst. “De enige optie was gif spuiten. Dan haal je een fles met een doodskop erop in huis. Ik wilde dat helemaal niet, maar ik had geen keus.” Daarna kwamen de droge en warme zomers van 2018 en 2019. “In 2018 hadden zeker 2000 van de 3000 wijnstokken last van de droogte. Een groot deel van de wijngaard staat op zandgrond. Dat is in droge zomers funest.”
Corona
In 2019 liep de temperatuur in de Duetinghem 838 op tot 56 graden. “De druiven zijn allemaal verbrand.” Het laatste zetje gaf corona. “Ik verkoop geen wijnen meer aan de horeca en kan geen proeverijen meer organiseren. Dat is allemaal een gevolg van corona. Het is niet alleen de inkomstenderving, maar ook het weglekken van het werkplezier. De passie is verdwenen. Daarom heb ik besloten de wijngaard te koop te zetten.”
Moeder natuur
Voor wijnboeren in de dop heeft Nieuwenhuis een belangrijke tip: “Je moet er tegen kunnen dat ‘moeder natuur’ soms een beslissing neemt waar je niet blij mee bent.” Tegelijk zegt hij: “Het werken in de natuur kan ik iedereen aanraden. Ik zie reeën en hazen rondrennen en buizerds boven mij vliegen. Wie wil dat niet?” Hij hoopt dat er zich snel een overnamekandidaat voor zijn wijngaard meldt. Nieuwenhuis moet er niet aan denken dat hij in april moet gaan rooien…
- 13 oktober 2024Druivenoogst 2024 is akelig klein in volume en groot in kwaliteit
- 08 oktober 2024Verkoop domein Gravendael buitenkansje voor nieuwe wijnboer
- 24 september 2024Janna Rijpma is de Wijnvrouw van 2024
- 01 september 2024Wijnkeuring van de Lage Landen bewijst dat het bruist in Nederland
- 31 augustus 2024Welke Nederlandse wijnen beoordeelden Duitse keurmeesters?