Het online domein van de Nederlandse wijn
Domein Bergen
Nieuws - 01 januari 2021

Domein Bergen, een belofte voor de toekomst

In het vlakke land van Noord-Holland vind je het veelbelovende stuk grond van Sico de Moel: Domein Bergen. Er is nu nog niks te zien. Hier plant de chef van L’invité straks een wijngaard aan. Hij doet dat met pakweg 70 investeerders. Zij hebben vertrouwen in zijn plannen. Domein Bergen wordt een members-only wijngaard. Sico de Moel droomt van topwijnen die niet te koop zijn. Alleen zijn gasten en investeerders kunnen ervan genieten.

Sico de Moel runt een restaurant. In het hartje van de Amsterdamse Jordaan. Hij is niet alleen de gastheer, maar ook de chef en sommelier. Het draait in L’invité om de Nederlandse keuken: “Ik wil mijn gasten de pure smaken van lokale producten laten proeven. Het voedselbos geeft onze keuken straks een enorme variatie aan producten, stuk voor stuk biologisch, duurzaam en lokaal.” Bij zijn gerechten presenteert Sico vanzelfsprekend ook Nederlandse wijnen.

Verlengstuk

Maar zijn ambities gaan nog een stapje verder. Sico wil zijn gasten producten uit ‘eigen tuin’ voorschotelen. En daarbij ook zijn eigen wijn serveren. Daarom kocht hij een stuk grond in de buurt van kunstenaarsdorp Bergen. “Straks kan ik mijn gasten meenemen naar het domein. Daar kan ik ze de boom laten zien waarvan ze het blad eten. En de druif laten proeven waarvan we straks wijn gaan maken.” Het voedselbos en de wijngaard zijn een verlengstuk van de keuken.

Duurzaamheid

Het stuk grond nabij Bergen is 2,3 hectare groot. In het plan van Sico wordt 2/3 deel wijngaard en 1/3 deel voedselbos: “We zoeken een ecologisch evenwicht tussen wijngaard en voedselbos.” Sico kon de grond aankopen dankzij investeerders die meteen vertrouwen hadden in zijn ambitieuze plannen. “Het zijn vooral vaste gasten van het restaurant. Ze hebben veel belangstelling voor duurzaamheid en gezond voedsel.” Binnen 6 weken had hij de beoogde  € 125.000 bij elkaar.

Zonuren

De keuze voor Bergen heeft alles te maken met het aantal zonuren aan de westkust. “Dat is de beste brandstof voor druiven.” Daar komt bij dat er veel mineralen in de grond zitten: klei op zand. Sico is benieuwd: “Kun je de Bergense zeewind en het heldere duinwater straks proeven in de wijn?” Hij weet dat de smaak beter wordt als de druiven moeten knokken voor hun bestaan. Dat is een effect van het voedselbos. Door concurrentie in de bodem gaan de wijnstokken in de overlevingsmodus.

5000 wijnstokken

Om te beginnen plant Sico in het komende voorjaar 2000 wijnstokken aan. “Dat aantal kan in de toekomst worden uitgebreid, want uiteindelijk is er ruimte voor 5000 wijnstokken.” Domein Bergen kiest voor moderne druivenrassen: “Muscaris, Sauvitage en Souvignier Gris voor de witte wijn en Cabernet Cortis, Laurot en Monarch voor de rode.” Dat heeft te maken met het streven naar duurzame wijnbouw. Deze rassen zijn resistent voor ziekten. Spuiten is niet nodig.

Gebotteld in 2024

Domein Bergen is een belofte voor de toekomst. Er is nu nog niks te zien of te proeven. De eerste wijnen worden geoogst in 2023 en gebotteld in 2024. Alle wijnen worden verdeeld onder de members met een of meer wijnstokken. Iedereen kan aanhaken als investeerder in duurzame wijnbouw op Nederlandse bodem. Er zijn voor 2021 nu 2000 wijnstokken besteld. Daarvan zijn er nog pakweg 600 beschikbaar. In 2022 of 2023 worden er opnieuw wijnstokken aangeplant.

Terug naar boven