Het bericht dat Domein Aldenborgh te koop staat, komt als een donderslag bij heldere hemel. Peter en Chris Pelzer maken in Eys hun vermaarde natuurwijnen. Bijna niemand zag hun beslissing om te stoppen aankomen. Insiders misschien. Makelaar Vincent Voorn van Klement Rentmeesters verklaart de onvoorziene move: “De primaire reden om afscheid te nemen van het wijndomein is de gezondheid van een van de familieleden en de wens om mantelzorg te verlenen.” De wijngaard van bijna 6 hectare moet € 695.000 kosten.
Het Limburgse dorpje Eys geniet misschien wel de grootste bekendheid door de gevreesde Eyserbosweg uit de Amstel Gold Race. De wijngaard ligt daar niet ver vandaan. Peter ziet de percelen vanuit zijn huis in de buurt van het kerkje liggen. Het is een betoverend uitzicht. Dankzij de ligging op een zuidhelling en de bijzondere bodem zijn ze uitermate geschikt voor wijnbouw. Onder een toplaag van Limburgse klei vind je Kunrader steen en nog wat dieper Gulpener krijt. Ideale omstandigheden voor biologische teelt.
Bodemcultuur
Sinds de start in 1999 maakt Domein Aldenborgh biologische wijnen. De wijngaard is volledig biologisch gecertificeerd. “Als je de natuur een handje helpt, lost die veel problemen voor je op”, weet Peter. Hij runt de wijngaard samen met zijn zoon Chris, die nu voor een andere loopbaan kiest. Het geheim van vader en zoon is hun investering in de bodemcultuur. “Het is simpelweg het proces van eten en gegeten worden in de bodem dat de basis vormt voor een evenwichtige groei van de druivenplant.”
Hogere segment
Dat proef je in hun wijnen. Die smaken anders. Het zijn terroirwijnen in optima forma. “We gebruiken voor het maken van onze wijnen geen commerciële gisten, maar alleen natuurlijke gisten uit onze eigen wijngaard.” En vervolgens gaan de wijnen ongefilterd de fles in. Noem het raw wine. De smaak is boers. Ze zitten hoger in de zuren dan een ‘gewone’ wijn. Toprestaurants vallen ervoor. Tot in Hong Kong toe. De beperkte oplage van Domein Aldenborgh heeft een positie in het hogere segment.
Voorraad
De wijnen gaan niet vanzelfsprekend meteen de markt op. Ze krijgen de tijd om te rijpen. In de kelder van Domein Aldenborgh ligt een voorraad van 15.000 flessen mousserende wijn en 5.000 flessen stille wijn. Er zit ook nog 12.000 liter stille wijn in het vat. Dat maakt het voor overnamekandidaten extra interessant. De kelder zelf maakt geen onderdeel uit van de koop. “De familie verkoopt alleen de wijngaard. Er zijn geen opstallen bij. De voorraad staat nu in een klein mergelgrotje, vlak achter het woonhuis.”
Mergelgrot achter het huis
Dat kan niet zo blijven. Het zou de privacy van de familie Pelzer te veel aantasten. “Het is wel bespreekbaar dat de nieuwe exploitant tijdelijk gebruik maakt van deze ruimte”, benadrukt de makelaar. “De intentie moet echter zijn om de opslag en productie naar een andere plek te verplaatsen. Er kan slechts sprake zijn van een overbruggingsperiode. Dat willen we ook zo vastleggen.” Makelaar Vincent meldt op de valreep nog even dat er op loopafstand van de percelen van Domein Aldenborgh een heus chateau staat.
Chateau
“Kasteel Goedenraad maakt op dit moment ook deel uit van ons aanbod.” Het 18e eeuwse monument is niet te koop. Het is eigendom van Het Limburgs Landschap dat het hoofdhuis en omliggende park uitgeeft in erfpacht. “Het is natuurlijk uniek om gelijktijdig met de wijngaard een kasteel aan te bieden met ruimte voor opslag en misschien zelfs kleinschalige productie.” Misschien gaat Domein Aldenborgh na de verkoop wel door als Chateau Aldenborgh. Wie zal het zeggen?
- 22 april 2025Karige oogst bezorgt handel in Nederlandse wijn spannend 2025
- 25 maart 2025Apostelhoeve exporteert tintelend frisse wijnen naar warm Italië
- 21 maart 2025Nederlandse wijnproductie over 2024 keldert door extreem weer
- 26 februari 2025Aandelen in Nederlandse wijn voor uitbreiding Reestlandhoeve
- 31 januari 2025Biologisch wijndomein MinZeven in Lelystad te koop of te huur