Het online domein van de Nederlandse wijn
Domein Holset
Nieuws - 28 oktober 2020

Eigen wijnmakerij voor bruiswijnen Domein Holset

Domein Holset in Lemiers (Vaals) zet een nieuwe stap vooruit. De vier bruiswijnen van het huis worden vanaf dit najaar op het domein gemaakt, inclusief de tweede gisting op de fles. Dat is uniek in Nederland.  Met de komst van oenoloog Peter van den Berg en de inrichting van een eigen wijnmakerij kan Domein Holset beter inspelen op specifieke vragen, onder andere van toprestaurants die dromen van een eigen cuvee.

Het domein in de heuvels van Zuid-Limburg bestaat nog niet zo lang. De echte start was in 2017. Het avontuur begon eerder, in 2008. Toen liepen Marianne Blijdestein en Erik Leferink tegen een vervallen boerderij in een slaperig dorpje aan. Er borrelde een plan op om druiven te gaan verbouwen. En daarna ging het snel. Domein Holset ontwikkelde zich in een mum van tijd tot een gespecialiseerde producent van mousserende wijnen. Dat is mede te danken aan de samenwerking met buurman en wijnprofessor Stan Beurskens van wijngaard Sint Martinus (Vijlen). Hij maakte tot nu toe de bruiswijnen voor Domein Holset.

7 hectare

In 2020 werd wijnspecialist Kirsten Abels aangesteld als directeur van BruisendWijnHuis & Logement Domein Holset. Het is haar taak het bedrijf verder door te ontwikkelen. Het domein is 13,5 ha groot. Daarvan bestaat 7 ha uit de wijngaarden in Holset en Vijlen.  Het bedrijf produceert elk jaar ongeveer 30.000 flessen mousserende wijn.

Focus en authenticiteit

Er staan nu vier bruiswijnen met een eigen smaakstijl in de markt. Het is tijd voor de volgende stap. Kirsten: “Zowel voor ons als voor onze buren van Sint Martinus geldt dat we groeien en behoeft hebben aan focus en authenticiteit. Daar waar Sint Martinus zich vooral specialiseert in een breed segment aan duurzame kwaliteitswijnen richt Domein Holset zich vooral op hoogwaardige mousserende wijnen.”

Tweede gisting

“Uniek in Nederland is dat wij straks de gehele vinificatie in eigen huis gaan doen, dus ook de tweede gisting op de fles. Met de komst van oenoloog Peter van den Berg binnen ons domein, hebben we nu letterlijk een eigen basis om zelf te kunnen produceren.”  Een mooie stap nu de ‘bubbels van eigen bodem’ steeds meer in de belangstelling staan. 

Toprestaurants

Er is een toenemende vraag naar specifieke bruiswijnen. “Op deze manier kunnen we daar beter op inspelen. Daar vraagt de topgastronomie om. We maken nu al eigen cuvees voor drie toprestaurants. Daarmee kunnen zij zich ook weer onderscheiden. En het biedt ons de kans om meer te experimenteren. Daar zijn we als jong en ondernemend wijnhuis volop mee bezig.”

Sint Martinus

De inrichting van een eigen wijnmakerij betekent niet het einde van de samenwerking met Sint Martinus. Kirsten: “We continueren onze samenwerking. We delen nog steeds percelen om de juiste en beste druiven voor ieders assortiment te kunnen oogsten. Verder blijven we gebruik maken van de kennis van Stan van vinificatie en delen we wijnkennis met elkaar.”

Synergie

Een deel van de oogst van 2020 wordt nog gevinifieerd door Sint Martinus. Daarover zegt Stan Beurskens: “Samen met Domein Holset geloven we in specialisatie en focus. Voor het Heuvelloand levert de nabijheid van beide bedrijven een mooie synergie op. Voor klanten en toeristen is het interessant beide bedrijven te kunnen bezoeken.”

Terug naar boven