Het online domein van de Nederlandse wijn
Wijnwandeling Zuid-Limburg

Eerste editie van Wijnwandeling Zuid-Limburg

In WEEK 15 komen er in het korte nieuws weer culinaire evenementen in de wijngaard voorbij, maar het gaat ook over de eerste editie van een wandelevent, de aftrap van het aspergeseizoen en een wijn die na veel bloed, zweet en tranen eindelijk gepresenteerd kan worden. Een weekoverzicht met nieuws van wijndomein D’Hunes, wijngaard De Jongens, Domein Holset, wijnhoeve De Colonjes, Betuws Wijndomein en wijndomein Riesenberg.


Hunes wijnwandeling

D’Hunes lanceert stevige wijnwandelingen

SINT-GEERTRUID – Visit Zuid-Limburg organiseert samen met wijndomein D’Hunes in Sint-Geertruid op zondag 7 september de eerste Wijnwandeling Zuid-Limburg. Er is een wandeling van 12,5 kilometer en eentje van 28 kilometer. De routes lopen langs verstopte wijngaarden in de heuvels van de gemeente Eijsen-Margraten. Beide wandelingen starten in Banholt. Onderweg krijgen de wandelaars een glas wijn met iets lekkers. “Wij kijken er naar uit om de wandelaars te begroeten op ons wijndomein”, zegt Marc Huijnen.

“Wij zetten onze regio met veel aandacht voor het landschap en regionale producten op de kaart.”

Wijndomein D’Hunes teelt 11 verschillende druivenrassen. Daar zitten rassen tussen die je in Nederland zelden tegenkomt, zoals kerner en viognier. In de wijngaarden krijgen wandelaars uitleg over druivenrassen, het terroir en de uitdagingen van de wijnbouw. “Wij zetten onze regio met veel aandacht voor het landschap en regionale producten op de kaart. Dat doen we straks met veel trots ook met deze unieke wandeling”, aldus organisator George Deswijzen.


Lunch De Jongens

Meer dan een lunch bij De Jongens

OBDAM – Mike, Jelmer en Justin begonnen in 2022 ergens in Noord-Holland een wijngaard. Het klinkt als het begin van een spannend jongensboek. Misschien is het dat ook wel. Dit jaar verwachten De Jongens hun eerste oogst. Intussen organiseren ze allerlei activiteiten in de wijngaard, zoals een opgetuigde lunch waar zij hun gasten hun verhaal laten meebeleven. Het motto? Bourgondisch genieten van biologische producten. Er is een wijnboer die vertelt, een wijnboer die schenkt en een wijnboer die bakt en braadt. Op 17 mei en 21 juni is het weer zover.


Dame Holset aspergeseizoen

Domein Holset knalt bij culinaire Asperge Kick-Off

VENLO – Restaurant Valuas organiseerde vorige week de jaarlijkse Asperge Kick-Off. Onder leiding van patron Eric Swaghoven pakten 5 topchefs uit het hele land uit met een 6-gangendiner. In alle gerechten speelde de Limburgse asperge de hoofdrol, zelfs in het dessert. Als aperitief schonk Valuas de Dame Brut Nature 2021 van Domein Holset. “Een eer om deel uit te maken van deze culinaire start van het aspergeseizoen.”

“Een eer om deel uit te maken van deze culinaire start van het aspergeseizoen.”

Elke chef tekende voor een gerecht. Er werd maar liefst 70 kilo aan witte asperges voorbereid in de keuken van Valuas. In de andere regio’s was het witte goud nog niet beschikbaar. De gerechten voor de gasten bij de 6e editie van de Asperge Kick-Off werden naast Eric Swaghoven bereid door Wilco Berends van de Nederlanden, Erik van Loo van Parkheuvel, Martin Kruithof van de Lindenhof en Jef Schuur van Bij Jef.


Diner wijngaard colonjes

Groesbeeks wijnarrangement bij De Colonjes

GROESBEEK – Biologische Wijnhoeve De Colonjes organiseert in 2025 maar liefst 8 keer een diner in de wijngaard. De data zijn 30 en 31 mei, 15 juni, 22 augustus, 12 september, 17 en 18 oktober en 2 november. De gasten genieten aan lange picknicktafels van een 4-gangendiner. Tijdens de diners serveert De Colonjes een Groesbeeks wijnarrangement. Met een oppervlakte van 20 hectare en 7 wijngaarden is Groesbeek het grootste wijndorp van Nederland.  


Dineren wijngaard

Seizoendiners bij Betuws Wijndomein

ERICHEM – Arina van Leenen en Diederik Beker schenken hun eigen wijnen en andere dranken tijdens 8 seizoensdiners op 25 en 26 april, 23 en 24 mei, 17 en 18 oktober en 14 en 15 november. Het Betuws Wijndomein maakt niet alleen (mousserende en stille) wijnen, maar ook prijswinnende non-alcoholische dranken. Dat maakt deze diners voor iedereen interessant. Bij diverse gerechten van het 4-gangen menu schenken Arina en Diederik een arrangement met proefglaasjes.


Wijndomein Riesenberg

Inwoners trots op Groeselder Wien

GRONSVELD – In 2019 gingen de eerste druivenstokken de grond in. Sindsdien moesten de initiatiefnemers van Wijndomein Riesenberg nogal wat tegenslagen incasseren. In 2022 vernielden vandalen de palen en draden bij de jonge druivenplanten. Wie doet zoiets? “De inwoners van Gronsveld en Heeg zijn er juist trots op dat de wijnbouw na lange tijd weer terug is. Ik ken geen mensen die kapot willen maken waar wij zoveel energie in gestopt hebben”, zei Maurice Warnier destijds.

“Na jaren van liefdevol snoeien, zwoegen en proeven is het zover.”

Op zondag 18 mei presenteren de wijnboeren van Riesenberg hun eerste wijn. “Na jaren van liefdevol snoeien, zwoegen en proeven is het zover.” Het is de Auxerrois- Pinot Blanc 2024. Dit wijnmomentje vieren zij op hun eigen domein met een glas wijn en een hapje erbij. Iedereen is welkom. Wijndomein Riesenberg is 0,8 hectare groot en telt 3000 stokken. Het richt zich op het maken van wijnen van auxerrois, pinot blanc en pinot gris.


Terug naar boven