Het online domein van de Nederlandse wijn
VNWP Regio

Ruimte voor de regio in branchevereniging wijngaardeniers

Naast mijn dagelijks werk ben ik vrijwilliger bij de Vereniging Nederlandse Wijnproducenten (VNWP). Ik mag de vergaderingen van de branchevereniging voorzitten. In die rol probeer ik bij te dragen aan een goed wijnbouwklimaat. In figuurlijke zin, want op het gemiddelde weer heb ik geen invloed. Ik wil je in deze column een kijkje in de bestuurskeuken geven. De VNWP zit niet stil. We gaan de regio in!

Bram van Iterson

Om te beginnen iets anders. Het bestuur is op zoek naar een wijngaardenier als nieuw bestuurslid. Dat heeft te maken met het vertrek van ons bestuurslid Job Huisman. Hij bouwt zijn werkzaamheden met Wijnboerderij ’t Heekenbroek af en stopte als penningmeester van de VNWP. Daarom zoekt het bestuur een nieuw lid. Als het beheer van de penningen niet je ding is, hoef je geen penningmeester te worden. Daar vinden we binnen het bestuur wel een oplossing voor. 

De belangrijkste beweegreden om toe te treden tot het bestuur is de ondersteuning van de verdere ontwikkeling van de Nederlandse wijnbouw. Voor sommige bestuursleden horen daar ook contacten met de overheid over zaken als regelgeving en gewasbescherming bij. Wil je daar een steentje aan bijdragen, laat het mij dan weten. Een ander belangrijk onderwerp dat op onze Algemene Ledenvergadering (ALV) aan de orde kwam is de ruimte voor de regio.

De VNWP kan regionale vertegenwoordigingen krijgen! De leden hebben de mogelijkheid om provinciale of regionale commissies op- en in te richten. Deze commissies gaan zich louter richten op regionale zaken. Ze kunnen een aanspreekpunt voor de decentrale overheid zijn. De VNWP richt zich op Nederlandse en Europese regelgeving  en wijnbouwzaken. Daar horen bijvoorbeeld kennisdeling en toerisme niet bij.

“Ik sluit niet helemaal uit dat provinciale of regionale zaken uitgroeien tot iets waar de landelijke overheid zich over buigt.”

Daar liggen ook onze competenties niet. Provinciale en regionale commissies kunnen zich daar wel in bekwamen en mee bezighouden. Op die manier krijgen we een goed beeld van wat er in de regio speelt op het gebied van wijnbouw. Zo weet de wijngaardenier zich vertegenwoordigd. Ik sluit niet helemaal uit dat deze provinciale of regionale zaken uitgroeien tot iets waar de landelijke overheid zich over buigt. Dan komt het ook weer op het bordje van ons bestuur terecht.

De verdere uitwerking van de plannen, zoals kandidaatstelling, verkiezing en dergelijke zal gedurende dit jaar plaatsvinden. Het laatste punt wat ik wil noemen gaat over arbeidsovereenkomsten in de wijnbouwsector. Medewerkers hebben nogal eens een combinatiefunctie. Dan werken ze in de wijngaard, in de wijnmakerij en/of in de horeca. Welke CAO is dan op hun arbeidsovereenkomst van toepassing?

Omdat de CAO binnen veel sectoren algemeen verbindend is verklaard, lijkt de inhoud van de arbeidsovereenkomst bepalend voor de toepassing van de CAO’s. De VNWP onderzoekt de situatie in de wijnbouw en houdt hierbij contact met de wijngaardeniers. Ik hoop voor dit jaar op een goed wijnbouwklimaat. In letterlijke zin, want dat levert ons mooie stille en mousserende wijnen op, met of zonder alcohol.

Bram van Iterson
Auteur

Bram van Iterson

Bram van Iterson is jurist en hogeschooldocent. Hij is daarnaast voorzitter van de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP), de branchevereniging van commerciële wijnboeren.

In zijn vrije tijd is Bram ook nog actief als lid van een gemeentelijke adviesraad voor het sociaal domein en voorzitter van een hogeschool beroepscommissie. De VNWP werd in 2016 opgericht, nadat het Productschap Wijn werd opgeheven. Bram schrijft zijn column op persoonlijke titel en verwoordt niet de visie van de VNWP, tenzij anders aangegeven.

Bram schrijft columns over zijn ervaringen met Nederlandse wijnbouw.

Onze columnisten zijn geen spreekbuis van dit online domein van de Nederlandse wijn en geven hun eigen mening. Zij delen persoonlijke verhalen over het maken, schenken en verkopen van wijn van eigen bodem.

Terug naar boven