Er doen hardnekkige roddels over souvignier gris de ronde. Menigeen beweert dat de souvignier gris een kruising is tussen de cabernet sauvignon en de bronner. Zo ging de nieuwe en populaire druif oorspronkelijk zelfs de officiële boeken in. De cabernet sauvignon zou het ras z’n kracht en complexiteit geven en de bronner z’n frisheid. Het klinkt logisch, maar het klopt niet. Onweerlegbaar DNA-onderzoek toonde aan dat het ras een kruising is tussen de seyval blanc en zähringer.
Norbert Becker koppelde deze druivenrassen in 1983 aan elkaar. Het resultaat is een druivenras dat zorgt voor prima wijnen. Het is met zijn dikke schil een van de sterkste en meest weerbare druiven.
Synoniemen
De ‘nieuwe’ souvignier gris is niet bekend onder andere namen dan alleen de teeltcode FR 392-83 of Freiburg 392-83.
Herkomst
De seyval blanc is een ouderwetse hybride, ontwikkeld in 1920. Het is geen zuivere Vitis vinifera. De zähringer daarentegen is een kruising tussen de gewürztraminer en riesling. Norbert Becker ontwikkelde in het Freiburg Research Institute in Baden-Württemberg uit deze 2 druiven de souvignier gris.
Dit witte druivenras is vooral populair in noordelijke wijnregio’s, omdat het een van de meest schimmeltolerante rassen is. Hij schrikt niet van onvoorspelbare en wispelturige weersomstandigheden. De souvignier gris komt je tegen in Duitsland en ook in het noorden van Italië, in Oostenrijk en Zwitserland. In Nederland is de souvignier gris ook bijzonder populair.
De souvignier gris is een makkelijke druif. Hij is beresterk en verdraagt de meest beroerde omstandigheden. Daar komt bij dat hij een goede weerstand heeft tegen allerlei ziekten. De stevige schillen beschermen hem ook tegen Botrytis. Deze eigenschappen maken het ras geschikt voor duurzame teelt. Het ras loopt vroeg in het seizoen uit, maar rijpt laat. De hangende takken van het ras moeten tijdens de groei opgebonden worden. Gaandeweg het seizoen krijgen de druiven een roze kleur. De trossen is zijn middelgroot en de druiven rond tot ovaal.
Oogst
Als het moment van de oogst dichterbij komt, verandert de kleur van de druiven van roze naar paars. Het oogsten gebeurt meestal half oktober. De souvignier gris heeft een prima opbrengst.
Met de souvignier gris kan de wijnmaker veel kanten op. Hij komt solo prima uit de verf, zowel als stille wijn én mousserende wijn. Een aantal wijnmakers laat de schillen langer mee vergisten en maakt er een oranjewijn van. De lichte tannines geven de wijn dan nog wat meer pit. De druif komt regelmatig samen met de johanniter of solaris in de fles terecht, zowel in een stille als mousserende blend.
Rijping
De souvignier gris leent zich voor vergisting en rijping in RVS en in houten vaten. Wijnmakers presenteren hem nogal eens in beide varianten.
De wijnen van de souvignier gris hebben een neutraal aroma. Ze zijn rijk aan extracten en doen denken aan een bloemige Pinot Blanc of bij volle rijpheid aan een kruidige Pinot Gris. Het is een krachtige en volle wijn met frisse en fruitige aroma’s van meloen, perzik en honing. De aroma’s dansen vaak enthousiast het glas uit. Regelmatig proef je ook iets van amandelen. Het is raadzaam om de fles een paar uur voor het schenken te openen. Een beetje lucht doet de wijn goed.
Houdbaarheid
Een goede souvignier gris kan een paar jaar blijven liggen. Als de wijn rijpte in houten vaten kan de bewaarperiode zelfs 5 tot 10 jaar zijn.
ServeertemperatuurServeer een Souvignier Gris op 10-12°C.
De volle en zachte wijnen doen het goed in combinatie met een salade, paella of een pannetje met mossels.
Mooie stille wijn: Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers (Vorden), Hoog Beek & Royen (Zeist), Wijngaard Wilgenhorst (Zeewolde). Stille topwijn: De Kleine Schorre (Dreischor), Domaine De Brabantse Wal (Ossendrecht). Mooie mousserende wijn: St. Martinus (Vijlen).