Het online domein van de Nederlandse wijn
Cabernet cortis druivenras

Cabernet cortis

De cabernet cortis is een heuse krachtpatser. Hij komt nog maar net kijken, maar z’n wijnen vergelijken proevers al met die van de grote cabernet sauvignon. Dat is niet zo gek, want dat is naast de solaris ook een van zijn belangrijkste voorouders. Norbert Becker tekende voor de ontwikkeling van de cabernet cortis (1982).

Becker was werkzaam voor het Freiburg Research Insitute in Baden-Württemberg.Het was zijn missie om een blauwe druif te ontwikkelen, die geschikt was voor de teelt in een koel klimaat én op het gebied van smaak en structuur internationaal mee zou tellen.

Synoniemen

De cabernet cortis heeft maar een synoniem: FR 437-82 r.

Herkomst
De nieuwe druif werd pas in 2003 opgenomen in het Duitse register. Vanaf dat moment mocht hij op grote schaal geteeld worden. Dat gebeurt niet. In Duitsland staat ongeveer 28 hectare cabernet cortis en in Zwitserland 10. Toch verenigt de druif het beste van twee werelden. Hij heeft (iets) van de smaak van de cabernet sauvignon en de tolerantie van de solaris.

De cabernet cortis kwam in 2005 in Nederland op de markt. Precieze cijfers over het aantal hectare zijn er niet, maar het is bij de Nederlandse wijnboeren een populaire druif.  

De wijngaard

Misschien is de meest belangrijke eigenschap van de cabernet cortis wel dat hij weinig licht nodig heeft. Hij is goed bestand tegen vorst en loopt half april uit. Het diepgroene en vijfvingerige blad lijkt op dat van de cabernet sauvignon. De druivenstokken groeien recht omhoog. De trossen zijn groot en langwerpig. Niet al te compact. De druiven hebben een goede weerstand tegen echte en valse meeldauw en botrytis.

Oogst

De cabernet cortis rijpt ongeveer een week eerder dan de pinot noir. Meestal is dat begin oktober. Als de bodem te vochtig is, kan de smaak zich minder goed ontwikkelen en blijven er tonen van groene paprika aanwezig. Dat gebeurt soms met druiven die groeien op een kleibodem.

De kelder

De druif heeft veel tannines en medium zuren. Hij zorgt voor een goede structuur van de wijn. De cabernet cortis verdwijnt vaak in een blend, bijvoorbeeld met de ‘oudere’ regent of de cabernet cantor. Hij is ook verkrijgbaar als monocépage.

Rijping
Er is tijd nodig om de wijn goed op dronk te laten komen. De tannines moeten wat zachter worden. Daarom doet een lange rijping op hout de wijn goed. Hij verrijkt de wijn met aroma’s van hout, leer, vanille, peper en kruidnagel.

Cabernet cortis druivenras

Het glas

De kleur van de wijn is intens. Paarsrood. Het is een complexe wijn met aroma’s van kersen, cassis, vlierbessen en zwarte peper. Hij kan dicht in de buurt van een echte cabernetwijn komen.

Houdbaarheid
Jonge wijnen hebben soms aroma’s van paprika en kunnen wrang zijn. Na twee jaar komt de wijn op dronk. Dan wordt de wijn ronder en ontwikkelen de complexere aroma’s zich. Meestal kun je een fles nog (veel) langer bewaren. Daar wordt de wijn beslist niet minder van.

Serveertemperatuur
Serveer de wijn op 15-18°C. Bij 15°C komen de fruitige aroma’s beter uit de verf en bij 18°C de stevige tonen. Het is raadzaam om een goed bewaarde fles na het openen nog wat zuurstof te geven door de wijn te decanteren. Dan komen de aroma’s optimaal tot hun recht.

De combinatie

Nog meer genieten van een glas Cabernet Cortis? Combineer het dan met pittige charcuterie, zoals chorizo. Hij doet het ook prima bij een rare gebakken entrecote of een een mooi stukje wild.

De keuring

De cabernet cortis ontpopt zich in Nederland misschien wel als het druivenras bij uitstek voor fruitige en ook stoere wijnen. Hij is van een jongere generatie van de regent. Daarmee voldoet hij ook aan een hogere kwaliteitsnorm.

Mooie wijnen: Hof van Baarle (Baarle-Nassau), Keulenhof (Elst). Topwijn: Wijngoed Montferland (Gendringen)

Terug naar boven