Het online domein van de Nederlandse wijn
Tips bubbels ontkurken
Nieuws - 30 december 2024

Wat je wel en juist niet moet doen bij het ontkurken van bubbels

Max Verstappen moest eens weten. De tranen schieten menigeen in de ogen als hij op het podium van de Formule 1 met een grote knal een fles bubbels ontkurkt en z’n collega’s een ‘champagnedouche’ bezorgt. Om te huilen! Hoe maak je een fles met feestelijke bubbels open? Als je het maar één keer per jaar doet, is het elke keer toch weer spannend. Nergens voor nodig! De aanloop naar ons nationale bubbelritueel is misschien wel het moment bij uitstek om de 7 do’s and don’ts ervan te presenteren.

Is het je te doen om die knallende kurk en een bubbelregen?  Lees dan niet verder. Shake before using. En check je inboedelverzekering. Wil je proeven wat een mooie bubbel te bieden heeft? Neem dan onderstaande stappen even door. Je zult ontdekken dat het ontkurken van een fles met bubbels helemaal niet zo moeilijk is. En als je dan toch op ontdekkingsreis gaat, kies dan meteen voor een fles Nederlandse bubbels. En verlos de sprankelende wijn van de kolderieke combinatie met vette en zoete oliebollen!

1. Niet te lang wachten

Wacht niet te lang met het drinken van je fles met bubbels. Regel is dat je een fles net zo lang kan bewaren als hij rijpte. Een brut die 2 jaar rijpte, kun je dus op papier ook 2 jaar bewaren. Reken bij een fles zonder jaargang vanaf de datum waarop hij is gedegorgeerd. Deze datum kun je meestal vinden op het etiket. Bewaar de fles bij voorkeur in een donkere ruimte op een temperatuur van 10°C tot 14°C.

2. Koel serveren

Koel de fles voor consumptie terug naar ongeveer 6°C, zodat je de feestelijke bubbels op een temperatuur van 8 tot 10°C kunt serveren. De meeste bubbels drink je op 8°C, maar oudere en rijpere bubbels kun je beter op 10°C drinken. Dan komen de aroma’s beter uit de verf. Liefhebbers geven de voorkeur aan het koelen in een emmer met ijs. Na pakweg 30 minuten zijn de bubbels op de goede temperatuur. Een alternatief is om de fles 4 uur onderin de koelkast te leggen.

3. Houd je duim op de kurk

Houd je duim op de bovenkant van de kurk. Nu wordt het spannend. Na het verwijderen van het folie, draai je het ijzerdraadje (muselet) los. Houd met één hand de bovenkant van de flessenhals vast met je duim bovenop de kurk. Met de andere hand draai je het ijzerdraadje los. Verwijder het ijzeren korfje en druk je duim daarna weer snel op de bovenkant van de kurk. Voor je het weet vliegt de kurk eraf. In de fles is de druk ongeveer 6 bar. Dat is 2 tot 3 keer zoveel als in een autoband.

4. Draai de fles

Neem de onderkant van de fles in je ene hand en houdt de fles een beetje schuin (in een hoek van ongeveer 45°). Richt de flessenhals op een plek zonder mensen of kostbare voorwerpen. Intussen druk je met de duim van je andere hand nog steeds stevig op de kurk. Als de kurk er onverhoopt afvliegt, heeft hij een vaart van tenminste 40 km/u. Nu draai je de fles (en niet de kurk) langzaam rond. De kurk komt beetje bij beetje omhoog. Let op! Met een ingetogen sissend geluid komt de kurk los. De wijn blijft keurig in de fles.

5. Met de hand afwassen

Schenk de bubbels in glazen die je met de hand schoongemaakt hebt. De glazen kunnen best geschikt zijn voor de vaatwasser, maar in dat apparaat blijft vaak een vervelend laagje achter in de glazen. Dat zorgt ervoor dat de mousse doodslaat. Daarom is het beter om je glazen met een simpel sopje te wassen en daarna met heet water af te spoelen.  Daar worden de bubbeltjes vrolijk van.

6. In een gewoon wijnglas

Bubbels krijg je vaak voorgeschoteld in een flûte, een hoog en slank glas. Daarin bruisen de bubbels mooi naar boven. De flûte werd populair in de 17e eeuw. Soms krijg je de bubbels in een coupe. Dat is een breed en ondiep glas, helemaal niet geschikt voor het serveren van bubbels. In een coupe verdwijnen de bubbels in rap tempo. Het best kun je bubbels daarom schenken in een ‘gewoon’ wijnglas. Daarin komen alle kenmerken van een mousserende wijn het best tot z’n recht.

7. Combineren met feestelijke amuses

Mousserende wijnen passen bij heel veel verschillende gerechten, maar het is zoiets als vloeken in de kerk om luxe bubbels te combineren met vette oliebollen uit de friteuse. Maar wat begin je tegen zo’n hardnekkige traditie?  Bubbels doen het goed als aperitief of begeleider van niet al te uitgesproken gerechten, zoals vis. Bewaar je beste feestelijke bubbels niet voor het inluiden van het nieuwe jaar, maar geniet er al aan het begin van de avond van. In combinatie met feestelijke amuses. Check de suggesties die Domein Holset deze week doet op Instagram.

Een bruisende start

Het is een prima voornemen om oud en nieuw te vieren met Nederlandse bubbels. Doet dat dan al aan het begin van de avond. Als je een onweerstaanbare behoefte ervaart om het nieuwe jaar met knallende kurken in te luiden, kun je daarvoor een voordelige cava of prosecco bewaren. Gun Nederlandse bubbels de smaakvolle begeleiders die ze nog meer laten excelleren. Een bruisende start van 2025!

Terug naar boven