Tijdens een proeverij in ons proeflokaal proefden we een selectie van Nederlandse mousserende wijnen naast champagnes van The Champagne Fox. Deze champagnes, afkomstig van kleine, ambachtelijke huizen, stonden tegenover Nederlandse bubbels met frisse, kruidige en volle Blanc de Blancs-stijlen. Het resultaat was verbluffend: het verschil in kwaliteit is minimaal, en de Nederlandse mousserende wijnen laten zien dat ze zich uitstekend kunnen meten met hun Franse tegenhangers.
Diederik Walhof
De helft van de proevers koos zelfs voor een Nederlandse wijn als favoriet, zoals de Dame Holset uit Limburg of de En Passant Brut Souvignier Gris uit Zeeland. Voor degenen die voor champagne gingen, stond een Nederlandse bubbel vaak op een goede tweede plek. Dat benadrukt wat wij al weten: de standaard voor Nederlandse mousserende wijnen ligt hoog, en elk jaar zien we dat het nóg beter wordt.
The Champagne Fox is een online winkel, gespecialiseerd in ambachtelijke champagnes. De eigenaren zijn echte liefhebbers, die elke champagne die ze importeren eerste zelf proeven. Hun bubbels zijn een ode aan vakmanschap. Ze komen van kleinschalige huizen in de Champagne. In deze flessen komen traditie, terroir en handwerk samen. De regio heeft natuurlijk een unieke voorsprong: eeuwenlange ervaring, strenge regelgeving en een terroir dat perfect is afgestemd op druiven als chardonnay en pinot noir.
Maar Nederlandse wijnmakers timmeren flink aan de weg. Neem Domein Holset, dat zich volledig richt op mousserende wijnen volgens de klassieke méthode traditionnelle. Hun wijnen zijn elegant, verfijnd en tonen een constant hoog niveau, met ieder jaar een stap richting nog meer perfectie. Bovendien experimenteren ze waar dat kan, bijvoorbeeld met rijping in een amphora – iets wat je in Champagne nauwelijks tegenkomt.
Nederlandse wijnmakers durven ook grenzen op te zoeken. Zo lieten André Vink (En Passant) en Stan Beurskens (Wijndomein St. Martinus) een bubbel een jaar lang rijpen op 15 meter diepte in zee. Naast de constante temperatuur en het ontbreken van UV-licht was er onder water een extra druk van 1,5 bar. Dat zorgt voor een subtiele, zachte mousse en een verfijning in de structuur van de wijn. Wat deze aanpak echt bijzonder maakt, is dat niet alleen de kwaliteitsbeleving subjectief beter is, maar onafhankelijk onderzoek dat ook bevestigt.
Dit bijzondere rijpingsproces had meetbaar effect op de smaak en textuur van de wijn. Het is precies dit soort innovatie die de Nederlandse bubbels onderscheidend en toekomstgericht maakt. Met een veranderend klimaat en verschuivende omstandigheden zien zelfs grote champagnehuizen zich genoodzaakt om nieuwe gebieden te verkennen, zoals Zuid-Engeland. Maar hier in Nederland hebben we al een sterke basis: wijnhuizen die de klassieke methode combineren met lef en innovatie.
Dat levert wijnen op die champagne van ambachtelijke huizen zonder problemen uitdagen. Dus waarom zou je altijd naar Franse bubbels grijpen? De kwaliteit zit hier om de hoek. Lokaal, innovatief en minstens zo verfijnd.
Diederik Walhof
In 2023 behaalde Diederik de titel vinoloog (SDEN4) aan de Wijnacademie. Vanuit zijn wijnkelder in Amsterdam organiseert hij proeverijen met Nederlandse wijnen. Daarbij deelt hij zijn passie voor lokale wijnen met enthousiaste proevers. Diederik ondersteunt restaurants bij het vinden van geschikte combinaties met Nederlandse wijn bij hun gerechten. Alle Nederlandse wijnen in de collectie van Design & Wijn zijn persoonlijk en op kwaliteit geselecteerd.
Diederik schrijft columns over zijn ervaringen met producten van de Nederlandse wijnbouw.
- 13 december 2024Biologische wijnbouw zet je op het verkeerde been
- 22 november 2024IJswijn uit Zeeland?
- 01 november 2024Zet de revolutie van AI de wijnbouw op z’n kop?
- 25 oktober 2024Serieus in het kwadraat
- 18 oktober 2024Blind proeven is eerlijk proeven