Restaurant Rijks in Amsterdam is beloond met een Wine Spectator Award voor een wijnkaart met 30 Nederlandse wijnen. Hoofdsommelier Max van Bockel maakte stiekem een vreugdedansje. De investering in een nieuwe wijnkelder was dus niet voor niets. “Met medewerking van het Rijksmuseum hebben we een mooiere en grotere wijnkelder kunnen bouwen. 30 van onze 450 wijnen zijn Nederlands. Vanwege die specialisatie hebben we twee glazen van Wine Spectator gekregen, ” aldus Van Bockel in het Parool.
Rijks is niet zomaar een restaurant. Het is het grootste sterrenrestaurant van de Benelux. De tent van chef Joris Bijdendijk is 7 dagen per week geopend en er eten pakweg 1000 gasten per week. Michelin waardeert de keuken sinds 2017 met een ster. Max van Bockel werd iets meer dan een jaar geleden binnengehaald en stak zijn ambities niet onder stoelen of banken. De wijnkaart werd stevig aangepakt.
Domein
Al vanaf de start in 2014 werkt het Rijks met ‘Nederlandse’ wijnen. In het begin waren dat buitenlandse wijnen van Nederlandse wijnmakers. Maar de ‘nieuwe keuken van de Lage Landen’ , waarin Nederlandse producten in al hun eenvoud schitteren, verdiende bijzondere wijnen van vaderlandse bodem. Na de veilige keuze voor wijnen van de Apostelhoeve waagde Max van Bockel het om het aantal Nederlandse wijnen op de kaart fors uit te breiden. “Een van de uitdagingen van deze wijnen is ook de verkrijgbaarheid, soms koop je via een wijnhandel en dan weer direct bij het domein.”
Plezieriger dan Riesling
In de schaduw van het Rijksmuseum ligt het misschien voor de hand om Nederlandse wijnen te adviseren, maar Max van Bockel is overtuigd van de kwaliteit: “Wij werken graag met de mooiste producten uit eigen land.” Als hij de Nederlandse witte wijnen vergelijkt met bijvoorbeeld Duitse rieslings, vindt hij de Nederlandse variant net wat toegankelijker, plezieriger en frisser. “Er is ook een kleine productie rood, frisse stijl. Liefhebbers en verschillende restaurateurs mogen wat meer open-minded zijn. Vaak is de wereld van kenners nogal klassieke gedreven en richten zij zich vooral op klassiek Frans.”
Regent en pinot noir
Heeft de gelukkige prijswinnaar nog tips voor de wijnliefhebbers? “Dan kom ik bij twee rode wijnen uit: de regent van Aan de Breede Beek (Nijkerk, Gelderland) en een pinot noir van Wijndomein Stokhem (Wijnandsrade, Limburg).” En als mousserende wijn noemt hij de Brut de Zélande van Wijnhoeve De Kleine Schorre (Dreischor, Zeeland). “Echt heel mooie wijnen.”
- 24 september 2023Wat de waarde is van medailles uit Wenen
- 10 september 2023Meer goud dan ooit bij Wijnkeuring van de Lage Landen
- 04 september 2023Wat de Wijnkeuring van de Lage Landen in petto heeft
- 14 augustus 2023Waarom een wijnboer uit Drempt blij is met goud voor Brut
- 16 oktober 2022Weense medailles voor wijnmakers uit Limburg en Overijssel