Het online domein van de Nederlandse wijn
wijngaard te koop
Nieuws - 08 oktober 2024

Verkoop domein Gravendael buitenkansje voor nieuwe wijnboer

Alette en Gerard van Dalen verkopen hun wijndomein Gravendael in Klein Amsterdam, een buurtschap tussen Apeldoorn en Zutphen. “Dat doen we met pijn in het hart. We kijken terug op een fantastische periode.” Op het domein van 1,6 hectare staat een fraai landhuis. In de wijngaard van 1,2 hectare verbouwen Alette en Gerard 5 nieuwe druivenrassen. Dat zijn de witte johanniter, riesel en souvignier gris en de blauwe cabernet noir en regent. Drieklomp Makelaars en Rentmeesters biedt het domein aan voor € 1.550.000.

De oude buitenplaatsen van rijke Amsterdammers verklaren waarschijnlijk de naam van het vriendelijke buurtschap in Gelderland. In 2013 vonden Alette en Gerard hier een plek om hun droom te realiseren. Als liefhebbers van het buitenleven wilden ze dolgraag verhuizen naar het platteland. Wijndomein Gravendael ligt tussen weidse uiterwaarden, statige landgoederen en romantische boerenhoeven en dicht in de buurt van steden als Apeldoorn en Deventer. In april 2014 werd het landhuis opgeleverd en een maandje lager gingen de eerste wijnstokken de grond in.

Impact

“Omdat we wilden blijven ontwikkelen bouwden we in 2020 een nieuwe wijnschuur, waarin we groepen kunnen ontvangen voor rondleidingen en proeverijen.” De wijnen maken de twee niet in eigen huis. Dat besteden ze uit aan een collega. Blijkbaar vallen ze goed in de smaak, want ze zijn populair bij restaurants in de regio. Toch zetten Alette en Gerard er een punt achter. “Wij hebben naast de wijngaard een fulltime baan en worden bijna 60. Dat is voor ons een reden om een stap terug te doen.” De impact van dat besluit is groot. “Wij hebben de wijngaard vanaf de eerste paal tot en met de laatste stok met z’n tweeën opgebouwd.”

Trots en voldoening

“We kijken met trots en voldoening naar het behaalde resultaat. De stokken zijn nu 10 jaar oud en op hun top. Het zou ontzettend mooi zijn als een ander ons werk kan voortzetten.” Maar dat is voor de verkopers geen harde voorwaarde. “Er zit veel tijd en energie en liefde in Gravendael. Daarom is het voor ons belangrijk, maar niet doorslaggevend.” Als de nieuwe eigenaar daar behoefte aan heeft, zullen Alette en Gerard hem op locatie adviseren bij het werk op het wijndomein. “Alle machines zijn aanwezig en er is ook volop ruimte om de vinificatie in eigen huis te doen.”

Kant en klaar

Wijndomein Gravendael ligt in een omgeving die toeristen veel te bieden heeft. In Apeldoorn en Arnhem en de historische steden Deventer en Zutphen is voor groot en klein veel te beleven. Daar speelden Alette en Gerard al op in. “De bed and breakfasts en een eventueel te starten minicamping van maximaal 25 plaatsen zouden bij kunnen dragen aan een sluitende exploitatie van het geheel.” De vergunning is er al. De koper van Gravendael zal net als Aletta en Gerard hard moeten werken, maar hij wordt eigenaar van een kant en klaar bedrijf met volwassen stokken. Dit domein verdient een nieuwe wijnboer. Je moet er niet aan denken dat de wijnstokken gerooid worden!

Terug naar boven